Смітник у цифрах і в таблиці Менделеєва або В чому ми наздоганяємо промислових гігантів

У Чернівцях є 3 полігони для поховання побутових відходів. Працює лише один, інші – закриті. Усі сміттєзвалища належать до об’єктів підвищеної екологічної небезпеки. Побутові і промислові відходи, захоронені на звалищі, містять багато токсичних хімічних і органічних речовин.

Таким чином, найперше забруднюються прилеглі води, в тому числі підземні, і повітря. Ситуація в Чернівцях погіршується ще й через те, що більшість смітників розташовані поблизу густонаселених районів, непридатних для розміщення токсичних відходів.

Що висить у повітрі

Ландшафтно-екологічні дослідження територій, займаних звалищами, і сусідніх з ними ділянок довели, що інтенсивність міграції (переміщення у просторі) забруднювальних речовин на Буковині надзвичайно велика. В основному токсини мігрують через воду та повітря. Проби грунтових і поверхневих вод і повітря показали наявність пилу, продуктів згоряння сміття і токсичних газів, які утворюються при розпаді відходів. Крім того, навіть при помірному вітрі дрібне сміття переноситься на відстані до 200 м.

Хімічний аналіз виявив, що в 1 тонні сміття міститься 200 кубів біогазу зі вмістом метану до 60% і середнім періодом розкладання до 20 років. Крім того, до атмосфери потрапляють аміак, окис вуглецю та шкідливі вуглеводи.

Приплило за водою

Щоби взяти проби води, необхідно, на периметрі полігона закласти контрольні колодязі, шпари або шурфи. Такими спорудами, але не повністю, обладнане тільки сміттєзвалище на вул. Путильській.

Зразки води, узятої неподалік цього сміттєзвалища, містять:
■ пил, ґрунт, інертні матеріали – 3-15%;
■ органічні речовини – 20-50%;
■ папір, картон, відходи деревообробки – 20-50%;
■ металеві відходи – 1-5%;
■ полімерні матеріали – 1-10%;
■ скло, кераміку – 3-10%.

Загалом за ступенем впливу на ґрунтові води відходи звалищ поділяють на 3 групи, що містять:

1) легкорозчинні токсичні мінеральні й органічні речовини (хлориди, сульфати, сполуки азоту, фенолу, сполуки важких металів);

2) сполуки та слаборозчинні речовини (залишки рослин, тварин, побутове сміття);

3) важкорозчинні тверді речовини (ґрунти, інші інертні матеріали, металеві й пластмасові відходи).

Відходи чернівецьких звалищ належать до другої групи. Ґрунтові а потім і поверхневі води ділянок, що примикають до сміттєзвалищ, забруднюються так званим фільтратом.

Фільтрат у товщі сміття утворюється шляхом вимивання розчинної частини відходів атмосферними опадами й вичавлюванням рідини з сміття під час його трамбування тракторами. Хімічний аналіз проб фільтрату показав, що ця високотоксична рідина містить сильно концентровані мінеральні й органічні речовини.

Наздоганяємо Горлівку

Порівняння результатів аналізів фільтрату сміттєзвалища Чернівців з результатами хімічних аналізів фільтратів зі сміттєзвалищ великих міст України (Горлівка, Харків, Запоріжжя) показало, що вони досить подібні. Фільтрати змішуються з ґрунтовими водами і, потрапивши на поверхню, забруднюють річки та озера. Результати проб ґрунтових і підземних вод районів сміттєзвалищ Чернівців підтверджують цей висновок.

Як правило, ґрунтові води на ділянках місцевості, розташованих вище сміттєзвалищ, слабо забруднені. Нижче місця поховання відходів ґрунтові й поверхневі води забруднені набагато більше, в результаті чого помітно змінюється іонний склад грунту, різко збільшується вміст органічних речовин.

Для ґрунтових і поверхневих вод Чернівців характерні підвищені концентрації азотовмісних речовин (амонійний азот, нітрити й нітрати), органічних речовин і загального заліза. У результаті впливу фільтрату на ґрунтові води можлива зміна їхнього типу з гідрокарбонатно-кальцієвого і гідрокарбонатно-калієво-магнієвого до хлоридного, хлоридно-сульфатного, хлоридно-кальцієво-натрієвого типів.

Нині чернівецькі екологи працюють над розробкою інтегральних показників оцінки забруднення довкілля промисловими і побутовими відходами, а також над запобіжними заходами щодо розповсюдження токсичних речовин на великі території.

Григорій ЖАРІКОВ, начальник відділу погоджень у сфері господарської діяльності державного управління охорони навколишнього природного середовища в Чернівецькій області

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *