Смертельний діагноз виявився помилкою

Історія його хвороби – трагедія з хеппі-ендом. Чисельні поліпи біля носових пазух носа лікарі прийняли за пухлину. Зі страшними головними болями, носовими кровотечами і діагнозом, який позбавляв будь-якої надії на життя, Веніамін Веніамінович Юдицький продовжував жити і працювати.
– Я ніколи не хворів. А тут раптом такий вирок долі. Доводилося тримати себе у руках, щоби рідні  та колеги бачили мене таким, до якого звикли, – веселим, енергійнним, бадьорим  незламним життєлюбом. – А це зовсім не легко, коли усвідомлюєш, що тобі залишилися лічені дні, – зізнається. – Проте неможливо постійно жити у страху: свідомість змінюється і тебе рятує філософський підхід до того, що з тобою відбувається. Починаєш усвідомлювати, що йдеться про чергове випробування, через яке необхідно пройти. І ти стаєш готовим до нього.
Та в житті завжди є місце для дива. І воно сталося. Детальніше обстеження змінило діагноз – численні поліпи біля носових пазух. Але що далі? Кілька важких обширних операцій, що вимагають розтину черепної коробки….
І тут доля ще раз посміхається Юдицькому: випадкова зустріч з ЛОР-лікарем вищої категорії Ігорем НЕЗБОРЕЦЬКИМ повертає йому здоров’я.
Хірург-шейвер «чистить» голову 
Нині «очі» отоларинголога, тобто, лікаря вуха, горла і носа – це не тільки кругле дзеркало з отвором на чолі.  Ендовідеосистема з комп’ютером, яка легко заглядає до всіх додаткових пазух носа, що розташовані всередині черепної коробки, а одна – прямо-таки під гіпофізом. Тож дістатися до них при потребі операції дуже важко – трепанація черепа неминуча.
Але саме цього, якщо відверто, і боявся Веніамін Юдицький. Операція ж бо небезпечна, у кілька етапів, дуже травматична, ще й з численними ускладненнями. Натомість німецька ендовідеосиситема з шейвером дозволяє оперувати в усіх порожнинах носа та біля носових пазух без жодних розтинів, зі збереженням анатомічних структур.
– Спочатку ми обстежуємо пацієнта, вводячи насадку до порожнин носа, – розповідав Ігор Незборецький. – Що там у нього, ми бачимо на моніторі комп’ютера. Сама ж операція виконується шейпером – це бор з міні-ножем для видалення поліпів чи шипів. З його допомогою рівняємо також    перетинку носа, видаляємо кісти тощо.
Але цей унікальний пристрій водночас ще й промиває та дезинфікує травмовані місця і виводить назовні зрізану тканину. До речі, така операція у США коштує 30 тис. доларів.
Подібне диво техніки і людської думки є тільки у Центральному військовому госпіталі Міноборони України.
Синуїти – бич сучасного світу
Синуїти (гайморити), за статистикою, стали нині найбільш поширеним хронічним захворюванням у розвинених країнах Заходу. За частотою виявленння вони навіть випередили артеріальну гіпертензію й артрити.
ЛОР Незборецький – депутат Чернівецької міської ради. Тож він, як ніхто інший, усвідомлює, що означає для чернівчан ендовідеосистема. Тому і ставиться до неї трепетно і з любов’ю. Працювати на ній навчався у Київському військовому госпіталі. Нині разом із завідувачем ЛОР-відділення міської лікарні №2 Олександром ПОНИЧЕМ має інший головний біль – як утримувати ендовідеосиситему з шейпером. Адже насадки до неї коштують від 600 до 2000 грн, шейвери – понад 2 тис. грн, 1 літр розчину для апарату – 400 грн. Потрібна ще формалінова камера для зберігання інструменту – її, на жаль, відділення ще не має.
– Одне слово, проблем багато. Та, головне, що ми вже надаємо нашим багатостраждальним людям висококваліфіковану допомогу європейського рівня, – наголошує п. Понич. – Лікарі оперують з меншим ризиком, а пацієнтам – менше болю.
– Та й гайморит – це не просто запалення гайморової пазухи, – додає п. Незборецький. – Актуальність проблеми в тому, що синуїти виходять далеко за межі ЛОР-хвороб, бо тісно пов’язані з бронхолегеневими недугами, алергізацією організму та негативними змінами з боку імунітету.
– Апарат для нас за бюджетні кошти допомогло придбати Чернівецьке міське управління охорони здоров’я на чолі з Валентиною Тарасюк,  – пояснює Петро ГРУБИЙ, головний лікар колишньої «зсувної» міської клінічної лікарні №2, яка нині розташувалася у будинку 1-А на вул. Південно-Кільцевій. – Це свідчить також про те, що міський голова Микола Федорук не тільки розуміє, а й переймається потягом багатьох років здоров’ям чернівчан. Певен, що не один наш пацієнт із вдячністю згадає його після такого лікування.
Людмила ЧЕРЕДАРИК, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *