Скільки пити, щоби не сп’яніти?

Пияцтво за кермом – це злочин. Часто ДТП з трагічними наслідками стаються і за участі п’яних пішоходів та велосипедистів. Кожна четверта – жертва аварії потрапляє в неї через те, що одна зі сторін перебуває під впливом алкоголю. Значна частина нещасних випадків через керування під дією алкоголю припадає на вихідні дні. Як алкоголь впливає на організм і як рахувати проміле – у розмові з начальником Чернівецького обласного бюро судово-медичної експертизи, головним судмедекспертом області, завідувачем кафедри судової медицини та медичного правознавства БДМУ, професором Віктором БАЧИНСЬКИМ.  

– Хоча з десяти нетверезих водіїв дев’ять – чоловіки, останніми роками спостерігається і збільшення кількості п’яних водіїв-жінок. Щодня дорогами України їздять водії, ступінь сп’яніння в яких вище 0,5 проміле. Під впливом меншої дози алкоголю їде кожен сотий.

Типові аварії для нетверезих водіїв – виїзд на зустрічну смугу і лобове зіткнення. Наслідки таких аварій можуть бути дуже серйозними. Щороку через випадки пияцтва калічиться та гине безліч людей. Понад половину постраждалих – п’яні водії і 16% – їхні пасажири. Серйозні аварії найчастіше трапляються у вечірній і нічний час. За статистикою, літо й початок осені – найаварійніший період.

Найчастіше водії та пасажири гинуть через високу швидкість і невикористання ременів безпеки.

Загалом пияцтво за кермом є проблемою молодих водіїв: типовим нетверезим водієм є чоловік 30-39 років. Хоча останнім часом винуватцями в ДТП стає все більше літніх людей.

Алкоголь + ліки = неадекватність

Алкоголь особливо сильно впливає на навички кермування недосвідчених водіїв. Також він позначається також на здатності керування автівкою літніми людьми та людьми, які рідко вживають спиртне. Вживання водночас алкоголю й ліків може спричинити непередбачувані наслідки, адже ліки виводяться з організму дуже повільно, і навіть якщо їхній вплив уже не відчувається, у поєднані з алкоголем результати можуть бути непередбачуваними.

Як швидко «вивітрюється» алкоголь

– Алкоголь переробляється печінкою. Середня швидкість цього процесу в чоловічому організмі становить 0,10 – 0,15, в жіночому – 0,085 – 0,10 проміле на годину, – розповідає Віктор Тодосович, – це досить тривалий процес.

Розглянемо приклад: чоловік увечері під час святкування дня народження випивав спиртне. Опівночі концентрація етилового спирту в крові досягла 2 проміле. О 7.30 ранку – знизилася до 1,3 проміле алкоголю. І навіть до обіду в крові ще підвищений рівень алкоголю: 12.00 – 0,8 проміле. І лише до вечора (20.00) – 0 проміле.

Таким чином, за кермо можна сідати лише увечері наступного після надмірного вживання алкоголю дня. Але кожний організм – індивідуальний. Тож наведені цифри – лише приблизний підрахунок.

promile_05_01_2013_003

 

Крім того, рівень алкоголю в крові залежить від безлічі факторів (психічного стану, здоров’я, їжі тощо).

За даними відділення судово-медичної токсикології бюро судово-медичної експертизи Буковини, минулого року під впливом алкоголю в стані отруєння етиловим спиртом (3 – 5 проміле і більше) керували транспортними засобами та скоїли дорожньо-транспортні пригоди 47% водіїв, у стані сильного алкогольного сп’яніння (2,5 – 3 проміле) – 5,9%, у стані алкогольного сп’яніння середнього ступеню (1,5 – 2,5 проміле) – 17,6% і в стані легкого алкогольного сп’яніння (0,5 – 1,5 проміле) – 29,5%.

Щоби уникнути трагічних наслідків, пам’ятайте просте правило: випив – за кермо не сідай!

ЗА СМЕРТНІСТЮ МИ ДРУГІ

За даними ВООЗ, Україна минулого року посіла п’яте місце у світі за споживанням алкоголю і друге – за рівнем смертності від цієї соціальної недуги в Європі.
Українці споживають 15,6 л на особу щороку. Попереду нас – молдавани (18,2 л на людину), чехи (16,4 л), угорці (16,2 л) і росіяни (по 15,7 л).
За словами голови парламентського комітету з питань охорони здоров’я Тетяни Бахтєєвої нині від алкоголю залежать від 1,2 до 1,5 млн. українців.
Молдавани переважно п’ють вино, чехи – пиво, українська молодь труїть себе пивом і алкопопсами, люди старшого покоління – горілкою.

Любов КАФАНОВА, “Версії”

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *