У ніч Воскресіння Христового під час великоднього богослужіння освячуються кошики з пасками, писанками та іншими стравами. Так церква благословляє вірян після тривалого посту знову їсти скоромне, тобто не пісні страви.
Ця традиція рік від року стає все більше популярною. І побачити у великодньому кошику можна найнесподіваніші речі: горілку, дитячі іграшки, прикраси і багато іншого. Насправді кожний продукт у великодньому кошику має символічне значення, тож до його збирання слід поставитися відповідально.
Паска: символ Воскресіння та Небесного царства. Випікання паски – важливий етап підготовки до свята. Більшість ґаздинь має свій власний «обкатаний» рецепт, який вони тримають у таємниці. Готувати тісто для паски слід лише з гарним настроєм, позитивними думками і помолившись, інакше вона може не вдатися.
Яйце – один з символів Великодня, який символізує нове життя та відродження.
Молоко, сир, бринза:продукти, подаровані природою, символи любові й піклування. Мати годує свою дитину, віддаючи їй свою турботу, тож молоко – і все з нього приготоване – символізує ніжність і жертовність Ісуса.
Шинка або ковбаса: символізують жертовне ягня, що його заколов батько після повернення розпусного сина додому. Це символ душевної радості, яка приходить від виконання людиною волі Божої.
Хрін: міцне коріння, яке може дати людині віра у Воскресіння Господнє. Хрін символізує й міцність людського духу після прийняття таїни Сповіді. Існує легенда. Що Христа пробували отруїти корінням хрону, вважаючи його згубним через його гіркоту. Однак ця рослина як природний антисептик, навпаки, корисна та сприяє травленню.
Сіль: символ заможності. В Біблії сіль символізує зв’язок між Богом та його народом. Це той продукт, що в невеличкій кількості додає смаку іншим харчам. А ще її вважали оберегом: адже й у дорогу брали дрібку солі, і шановного гостя зустрічають із хлібом-сіллю.
Окрім зазначеного, до великоднього кошика кладуть ще городню зелень, сало, мак і пшоно, пиріжки з капустою чи печінкою.
Не можна освячувати у великодньому кошику:
Спиртне: священики попереджають, що алкогольні напої класти в кошик в жодному випадку не можна, вони не освячуються, бо не згадуються у молитві в переліку продуктів, що принесли Богові на освячення.
Ніж: дехто вважає, що освячені продукти слід різати освяченим ножем. Це вигадка і забобон.
Вино: священики не схвалюють, коли його приносять на освячення, хоча воно й має певну біблійну символіку: Христос називав себе виноградною лозою, а своїх учнів – пагонами. Перше диво, яке створив Господь – під час весільних урочистостей перетворив воду на вино. Слід розуміти, що скоромні страви, які приносять на Великдень, благословляються на вживання після Великого посту. Молитви ж на благословення вина немає.
Нагадаємо ще: освячені продукти не можна викидати. Їх слід з’їсти за святковим столом, поділитися з рідними чи роздати нужденним.
Підготувала Алла ЧУЖИНСЬКА, «Версії»
Великодній кошик цьогоріч подорожчає на 40-45%
– Ціни на харчі через передсвятковий ажіотаж зростають зазвичай на 7-10%, – прогнозує аналітик однієї з консалтингових компаній у Києві Олександр ТКАЧОВ. –
Слід враховувати такожекономічну ситуацію, що склалася в країні: девальвацію гривні, подорожчання пального тощо. Це може призвести до подорожчання продуктів ще на 25-30%. Зрештою, в сумі ми отримаємо підвищення цін на 40-45%.
За словами експерта, якщо минулого року святкування Великодня для однієї родини обійшлося в середньому близько 500 грн., то нинішній святковий стіл коштуватиме щонайменше 700 грн.
А отМіністерство аграрної політики та продовольства України рахує по-своєму: вартість «великоднього кошика» цього року не збільшиться. Зазначимо, що минулого року за результатами опитування агентства «AgriSurvey» асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» міська українська сім’я в середньому витратила на наїдки до великоднього столу від 500 до 1000 грн. Найбільше – на м’ясні вироби та алкогольні напої.