Рада ухвалила законопроєкт про можливість мобілізації засуджених

Після реакції Центру протидії корупції (ЦПК) частину положень для відмазування ТОПкорупціонерів прибрали із закону.

Учора, 8 травня, у другому читанні Верховної Ради народні депутати проголосували законопроєкт №11079-1, який дасть змогу засудженим уникнути ув’язнення в обмін на військову службу.
«За різними розрахунками, він [законопроєкт] дасть фронту близько 7 тисяч людей вже цього року (і ще по 3 тисячі кожного наступного). Це, для розуміння, приблизно 14 батальйонів», – коментує законопроєкт голова правління ЦПК Віталій Шабунін.
Щоправда, деякі народні депутати під прикриттям посилення мобілізації намагалися використати цей законопроєкт для відмазування топкорупціонерів. І справді певні посадовці офісу Пркзидента, керівники держпідприємств, слідчі, прокурори і судді зможуть звільнитися від ув’язнення в разі вчинення тяжких корупційних злочинів, якщо погодяться служити у Силах Оборони.
Так, частина роботи антикорупційних органів за попередні роки може бути змарнована, адже за цей час було засуджено за корупцію чимало суддів, прокурорів та інших посадовців, які тепер зможуть скористатися цим механізмом і вийти із тюрми.
ЦПК неодноразово наполягав прибрати топкорупціонерів з переліку засуджених, які мають право уникнути покарання мобілізувавшись.
І завдяки громадському тиску, продавити свою позицію повністю нардепи не змогли. З переліку засуджених, які можуть уникнути покарання мобілізувавшись, виключили покараних за особливо тяжкі злочини, низку високопосадовців за інші корупційні злочини та народних депутатів. Також не зможуть позбутися ув’язнення засуджені за злочини проти нацбезпеки, умисне вбивство двох або більше людей, зґвалтування тощо.
Хоч і законопроєкт №11079-1 досі створює додаткові корупційні ризики та можливості уникнення в’язниці для засуджених за корупцію, фінальна його версія вийшла значно краща, ніж після першого читання.
Центр протидії корупції

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *