Процедура отримання сертифікату якості в Україні.

Процедура отримання сертифікату якості в Україні складається з декількох етапів.

control_i

Підприємство-заявник подає заявку у відповідний уповноважений орган з сертифікації з проханням видати сертифікат якості.

Однак, система органів з сертифікації велика.

Орган, до якого подається заявка, визначається залежно від виду продукції. До заявки додається документація для сертифікації.

Орган з сертифікації розглядає заявку, аналізує надані документи. За заявкою приймається рішення, в якому зазначаються схеми (моделі) сертифікації. Для визначення характеристик продукції проводяться випробування та лабораторна перевірка. При сертифікації серійно випускається, здійснюється обстеження (атестація) виробництва або сертифікація (оцінка) системи управління якістю виробництва. Здійснюється відбір та ідентифікація зразків продукції для проведення випробувань. Після проведення сертифікаційних випробувань зразків продукції та аналізу отриманих результатів приймається рішення про можливість видачі сертифіката відповідності.

Заявникові видається сертифікат відповідності та надається право маркувати продукцію спеціальним знаком відповідності. Сертифікована продукція заноситься до реєстру системи УкрСЕПРО. Якщо орган сертифікації приймає негативне рішення, то виноситься письмову мотивовану відмову у видачі сертифіката якості на продукцію. До повноважень органів сертифікації також відносяться визнання сертифіката відповідності, що виданий в іншій країні, а також здійснення технічного нагляду за сертифікованою продукцією.

Сертифікація здійснюється згідно з правилами, встановленими Державним комітетом України з питань технічного регулювання та споживчої політики.

Для різних видів продукції встановлено свої правила. Їх досить багато. Наприклад, правила обов’язкової сертифікації тютюнових виробів, правила обов’язкової сертифікації алкогольних напоїв, правила обов’язкової сертифікації нафти та нафтопродуктів та інші. Всі вони затверджені наказами Держспоживстандарту та зареєстровані в Мін’юсті, рекомендуемо замовити сертифікат якості на продукцію у профессионалов, аби не переплутати. Крім державної системи УкрСЕПРО в Україні діють й інші системи сертифікації. Наприклад, система CERTEX. Але будь-які альтернативні системи забезпечують проведення добровільної (а не обов’язковою) сертифікації. Дізнайтеся різницю між добровільною і обов’язковою сертифікацією прямо зараз. За результатами успішного проходження сертифікації за будь-якій системі заявнику видають сертифікат якості на продукцію, виконаний на офіційному бланку, які мають голограму і інші ступені захисту. У наше століття інформаційних технологій створюються реєстри інформації.

Це досить зручно і для зберігання, і для пошуку потрібних даних. Для збереження інформації створюється кілька ступенів захисту. На жаль, електронна база даних системи сертифікації УкрСЕПРО в недалекому минулому зазнала нападу зловмисників і була знищена. ЗМІ повідомили сенсаційну новину, ніби запозичену з детективного роману. 11 серпня 2010 в будівлю Держспоживстандарту під час робочого дня проникли сторонні особи, заблокували поверх, зламали двері серверної кімнати і проводили операції з сервером електронної бази. У ніч з 11 на 12 серпня 2010 база даних невідомими особами була знищена фізично. В результаті крадіжки конфіденційної інформації і знищення її на сервері національній системі сертифікації була заподіяна непоправної шкоди. Перевірити справжність якого-небудь раніше виданого сертифіката якості не представлялося можливим. 13 серпня 2010 року Держспоживстандарт затвердив новий порядок видачі сертифікатів відповідності регіональними відділеннями, за відсутності фіксації в електронному вигляді. Електронний варіант бази даних УкрСЕПРО вже не створювався.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *