Про небо, про зорі, про мир і про волю…

Чернівці ❤️ Дніпро.
Чернівці – місто, яке знаходиться на південному заході України за 40 км від румунського кордону. У нас є повітряні тривоги, у нас є переселенці, у нас є транзитні переселенці з дітьми, які вивозять дітей закордон. У кожної родини з Чернівців, з Чернівецької області, хтось з близьких: або чоловік, або син, племінник, внук, брат, батько, дідусь захищають Україну від ворога.
Вчора в мене була родина з Києва, яка вже зранку поїхали на захід, вивести маму, бабусю і дитину. Коли ми снідали, мені зателефонувала моя давня колега з Дніпра Ольга Шибка, яка запропонувала зробити заняття онлайн з гуртківцями гуртка «Астрономії». Тема заняття: Життя і діяльність Леоніда Каденюка. Ольга Шибка – завідувачка відділом у КПНЗ «Міська станція юних техніків» Дніпровської міської ради, керівник гуртка «Астрономія». Початок о 12 годині. Ми встигали.
З Ольгою Шибкою мої учні і я  знайомі давно, зустрічалися на колоквіумах «Космос. Людина. Духовність» в Ужгороді, на конференціях у Дніпрі.
Погоджуюся з тим, що всі , хто причетний до навчання, мають саме зараз при можливості відволікти учнів від стресу, від емоційного тягаря війни і її наслідків. Я сама трохи зніяковіла,
коли Ольга Сергіївна попередила, якщо ми чуємо сигнал повітряної тривоги, то спускаємося в укриття. А як завершиться, продовжимо заняття. Це було сказано чітко, впевнено, і так, що і я заспокоїлася. Адже за нами правда.
Отже, тема заняття: Життя і діяльність Леоніда Каденюка. Про небо, про зорі, про мир і про волю…
Ми ставили за мету, якомого більше дізнатися про життєвий шлях та внесок у розвиток космонавтики Леоніда Костянтиновича Каденюка. Адже постать першого космонавта України є прикладом професіоналізму, відданості власній меті, любові до своєї країни та нашої планети.
Презентацію «Леонід Каденюк, Шлях до мого космосу» розповів Олександр Зюлковський, учень 8 класу ЗОШ №1 м. Чернівці, гурток «Байт» ОЦНТТУМ.
Під час польоту на борту «Колумбії» український космонавт виконував «космічну» частину спільного українсько-американського біологічного експерименту, підготовленого вченими з шести інститутів НАН України та науковцями з п’яти університетів США, Космічного центру ім. Кеннеді та двох американських корпорацій.
Саме ця частина завдання польоту зацікавила учнів з Дніпра і Чернівців. Ми вирішили 10 березня, тобто вже сьогодні,  обговорити питання дослідження впливу мікрогравітації, що є постійним фактором космічного польоту, на ріст та розвиток рослин, а саме на рапс, сою та мох.
Під час орбітального польоту екіпаж «Колумбії» двічі прокидався під звуки гімну України, який, на прохання Каденюка, транслювався з Х’юстонського Центру керування польотами і слугував сигналом для пробудження.
«Неймовірні космічні враження неминуче вплинули на моє сприйняття життя на Землі й примусили по-особливому, крізь призму побаченого, відчутого і передуманого в космосі, сприйняти проблеми людського суспільства, з почуттям відповідальності й турботи ставитись до навколишнього світу…», –  пригадував Леонід Костянтинович. Під впливом отриманих вражень військовий льотчик, офіцер Збройних Сил Леонід Каденюк дійшов висновку: «Унікальність і краса нашої планети, її феномен у Всесвіті не сумісні з військовою діяльністю людини… При цьому сприймаєш все це як злочин людини проти самої себе».
Саме зараз, під час військової агресії Росії, дуже актуальні і зрозумілі ці слова.
Дякуємо школярам гуртка «Астрономія» з Дніпра за цікаву спільну дискусію.
м. Дніпро. Учасниця гуртка «Астрономія» Влада Літвінова з книгою-покажчиком «Леонід Каденюк. Серце, віддане космосу».
Цю книгу перед війной ми надіслали в Дніпро  для учасників  гуртка «Астрономії». А на занятті 8 березня  ми показували учням Дніпра ювілейний календар на 2022 рік «Зірка Леоніда Каденюка над Буковиною», що присвячений 25-й річниці польоту першого астронавта незалежної України, Героя України Леоніда Костянтиновича Каденюка. Пообіцяла учням вислати для їх гурка цей календар. Думаю, що Тамара Сендульська, завідувачка ВДЕТПН ЧОУНБ ім. М. Івасюка, у цьому посприяє.
І до наступної зустрічі вже сьогодні, 10 березня.
Миру Україні!
©Тетяна Спориніна, член правління Регіонального УМАКО «Сузір’я»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *