Поради відпочивальникам: Сонце – користь чи шкода?

24 травня 2021 року – День меланоми в Україні 

Перевір родимку – збережи життя! 

https://stop-melanoma.net/consultation

 

Протягом століть стандарти краси завжди змінювалися: у моді була то аристократична блідість шкіри, то її смагляві відтинки. 

Моду на засмаглу шкіру запровадила Коко Шанель, яка після повернення з відпочинку на Середземному морі з легкою засмагою, стала прикладом для наслідування. Але з того часу науковці довели, що сонячне випромінювання прискорює процеси старіння шкіри і підвищує ризики розвитку меланоми – раку шкіри. Тож більшість населення нашої планети почала з обрежністю ставитися до впливу сонця. Тому й догляд за шкірою під час теплого сезону, і навіть взимку, особливо якщо ви проводите відпочинок на гірських схилах, є досить важливим для збереження її здоровою. 

Варто знати, що шар атмосфери, який затримує сонячні промені, на висоті − менший, тому ризик сонячного опіку там вищий. Потрібно пам’ятати, що існують УФ промені спектру Б (проникають поверхнево) та спектру А (проникають до рівня дерми, тобто глибше). Тому з метою запобігання меланоми і немеланоцитарних раків, шкіру потрібно захищати від ультрафіолетового впливу (УФ).

Меланома — це злоякісна пухлина, яка формується з пігментних клітин шкіри –  меланоцитів, і характеризується швидким, агресивним перебігом. Існують безпігментні варіанти меланоми, тобто без жодних відтінків чорного чи коричневого кольору. Пізні стадії розвитку меланоми та/чи відсутність її лікування можуть стати причиною смерті пацієнта. Водночас, при ранній діагностиці вона ефективно лікується.

Щорічно в усьому світі лікарі діагностують 230 000 нових випадків меланоми. Приріст захворюваності на меланому становив 77,3 % за 2000-2019 роки.

 

  • Що таке УФ-(ультрафіолетовий)-індекс?

 

УФ-індекс дозволяє оцінити величину УФ-випромінювання Сонця на поверхні Землі. Значення УФ-індексу варіюються від безпечного 0 до екстремального 11+:

– 0 – 2 – Низький

– 3 – 5 – Помірний

– 6 – 7- Високий

– 8 – 10 – Дуже високий

– 11+ – Екстремальний

Уф-індекс вимірюється спеціальним обладнанням. У країнах з високими його показниками попередження про необхідність використовувати захист шкіри від сонця входить до щоденного прогнозу погоди. 

Рівень ультрафіолетового випромінювання залежить від географічної широти та сезону. У середніх широтах УФ-індекс наближається до небезпечних значень (6-7) тільки при максимальній висоті Сонця над горизонтом, що спостерігається в кінці червня та на початку липня. На екваторі протягом року УФ-індекс досягає 9…11+ балів.

Отже, слідкувати за зміною УФ-індексу дуже важливо. В щоденному прогнозі вказується максимальне значення, характерне для періоду впродовж 4-х годин в обідню пору. Пам’ятайте, УФ-індекс визначає рівень небезпеки для шкіри та очей.

 

  • Чи потрібно захищати шкіру від сонця і чому?

 

Сонце може мати шкідливий вплив на шкіру людини, спричинюючи рак шкіри. Тому з метою профілактики меланоми потрібно захищати шкіру від ультрафіолетового опромінення (УО). Особливо ретельно потрібно підходити до фотозахисту пацієнтам із груп ризику, що включає людей з 1-2 фототипом шкіри, імунними, ендокринними, гормональними порушеннями, наявними диспластичними невусами, з обтяженою спадковістю, расовою та етнічною схильністю.

Перший фототип шкіри – світловолосі або рудоволосі, очі блакитні або зелені, шкіра світла, з великою кількістю ефелідів (веснянок). Такі люди засмагають дуже погано, легко «згорають», їх шкіра замість засмаги покривається червоними плямами. Цим людям взагалі не слід засмагати, бо їхня шкіра виробляє занадто мало меланіну, щоб оберігати себе від опіків, тому засмага таким людям нічого, крім шкоди, не принесе.

Другий фототип шкіри – люди з карими і сірими очима, світлим волоссям, шкіра світла з невеликою кількістю веснянок. Такі люди можуть засмагати, але шкіра їх чутлива до опіків. Зазвичай засмазі передує почервоніння шкіри (іншими словами – опік першого ступеня).

 

  • Як правильно наносити сонцезахисні засоби?

 

– сонцезахисні засоби варто наносити не менше ніж за 15 хвилин до перебування на сонці(інсоляції) та відновлювати шар через кожні 2 години під час інсоляції, а якщо Ви купалися й витерли засіб рушником, нанесіть його повторно;

– потрібно звертати увагу на спосіб нанесення препарату, тобто дозування: для нанесення сонцезахисту на всю поверхню шкіри дорослої людини буде потрібно 30-40 мл засобу, його потрібно наносити рівномірним шаром та у достатній кількості;

– регулярно відновлюйте шар фотозахисного засобу навіть у хмарну погоду та перебуванні у тіні. Та крім маркування SPF і фільтрації УФ-А, необхідно звертати увагу на те чи є сонцезахисний засіб водостійкий чи неводостійкий. У разі неводостійкого рекомендується повторне нанесення сонцезахисного засобу після кожного купання або потіння.

 

  • Рекомендації Світової Організації Охорони Здоров’я щодо фотозахисту:
    1. Обмежити час перебування на сонці з 10.00 до 16.00 (особливо о півдні) 
    2. Максимум часу знаходитися у затінку і застосовувати правило тіні:

    «Watch your shadow – Short shadow, seek shadow»

    «Слідкуй за своєю тінню – Коротка тінь, шукай тінь»

    1. Носити сонцезахисний одяг (капелюх з широкими полями, сонцезахисні окуляри, одяг, який закриває більшу частину тіла)
    2. Не відвідувати солярії
    3. Слідкувати за УФ-індексом
    4. Використовувати сонцезахисний крем з мінімальним SPF (сонцезахисний фактор) 15 і вище
  • 24 травня 2021 року – День Меланоми в Україні
    Перевір родимку – збережи життя!
    https://stop-melanoma.net/consultation

     

  • Матеріал підготувала Лілія ГУЛЕЙ, асистент кафедри дерматовенерології Буковинського державного медичного університету, кандидат меднаук.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *