«Погода не може бути рутиною»

Не часто сьогодні зустрінеш людину, яка з таким захопленням говорить про свою роботу, як Тетяна НЕГАДАЙЛОВА – начальник Чернівецького обласного гідрометеоцентру. Але життя підтверджує її впевненість, що наразі люди найчастіше обговорюють політику й погоду. Отже й ми в традиційному руслі – із запитаннями про погоду. Листопадове «бабине літо» – це норма чи аномалія?

– Певною мірою нинішня погода, скажімо так, нетипова… Але нічого надзвичайного не відбувається: наприклад, 1967-го у першій декаді листопада температура повітря в Чернівцях була навіть на градус вищою, ніж зараз. Тож повоєнних рекордів ми не побили – хіба в окремі дні. Просто особливо помітна нинішня тепла погода на контрасті – після холодного вересня й жовтня. На жаль, не збереглося довоєнного щоденника спостережень: частина архіву свого часу була передана Коломийській, Ленінградській та іншим лабораторіям. Хоча дані щоденних спостережень збиралися від 1882-го року…

– Як часто ваша служба помиляється у прогнозах?

– Річна справджуваність наших прогнозів – 96%. І повірте, навряд чи є професії, де люди ставляться до себе суворіше. Для нас несправдження прогнозу – це коли очікували помірного дощу, а пішов легкий… До того ж, наша робота – не лише прогноз погоди.

До нашої компетенції належать і пункти хімічних спостережень (досліджуємо забрудненість довкілля), і запуск зондів до різних шарів атмосфери, і робота метеорологічного локатора тощо…. Насправді ж грубі «прольоти» бувають рідко, адже й мережа спостережень значно покращилася. Хоча люди доволі часто телефонують стосовно помилкових прогнозів в Інтернеті. Там це трапляється, адже хоч Інтернет-прогнози і базуються на наших вихідних даних, та для висновків користуються «голою» розрахунковою програмою, яка не проходить інженерної обробки. Такі помилки зазвичай виникають під час різких змін у погоді.

– Якою буде нинішня зима?

– Насправді обласний гідрометеоцентр дає тільки короткострокові прогнози. Але знаю, що, за даними столичних гідрометеорологів, наступна зима буде близькою до норми, хіба що повітря в січні – на градус теплішим.

– Хто, окрім обивателів, для яких ваші прогнози є орієнтиром, чи брати із собою вранці парасольку, користується прогнозами гідрометеоцентру?

– Мабуть, легше відповісти, хто сьогодні від погоди не залежить… І промисловість, і сільське господарство надзвичайно залежні від погоди. Найпростіший приклад: внесення різних видів добрив, осмосу вимагає різних погодних умов – одні добрива будуть ефективними, якщо після обробки ними буде дощ, інші – якщо буде суха погода. А пригадую всі наради під час повеней 2008-го та цього року: вони починалися з наших доповідей. Адже ми прогнозуємо спочатку опади, коли їх ще немає, а далі – рівень підняття води в річках, до того ж на гірських річках (знову ж таки тоді, коли й дощі лише передбачаються!) У таких розрахунках є подвійна складність – прогноз на прогноз. Отже після політики найчастіше люди звертаються таки до погоди.

– Чи вистачає у вас спеціалістів?

– Бракує синоптиків та метеорологів. Раніше таких фахівців випускали наш географічний факультет, Одеський екологічний університет, кафедра на геофаку в Києві. Середньотехнічний персонал готували Херсонський та Харківський метеорологічні технікуми. Наразі таких фахівців не вистачає, адже вони не є представниками універсальних професій. Тому йдемо на перенавчання. Найкраще перекваліфіковуються фізики та математики. Попри все, нам удалося омолодити колектив і зараз ми маємо дуже гарну та ініціативну команду.

Прогноз на зиму

Зима зі снігом та морозами в Україні таки буде!

Вона розпочнеться 25 листопада, повідомив директор Гідрометцентру Микола Кульбіда.

Адже в них з`явилися більш точні прогнози на половину місяця, що залишилася.

– Найтепліші дні вже минули, – говорить М.Кульбіда. – Від 18 до 24 листопада буде невелике похолодання, до 10-15 градусів тепла. А ось від 25 і до 28 листопада в Україну вторгнеться холодне арктичне повітря. Температура вночі може знизитися до 5-10 градусів морозу, вдень – до 0-50 нижче нуля. На всій території України, крім південного заходу, можливий невеликий сніг. 29-300 листопада знову трохи потеплішає до 5-00 тепла вночі, та 5-100 вдень. Як далі – поки що невідомо…

Маріанна АНТОНЮК, «Версії»

Редакція «Версій» вітає шановних співрозмовників та усіх їхніх колег із професійним святом – Днем працівників гідрометеорологічної служби!

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *