Погляд

Шагренева шкіра чернівецького дворика
Оголошення для чернівчан – патріотів нашого міста: «Усіх небайдужих до долі рідного міста запрошуємо на тематичну екскурсію «Як гине типовий чернівецький дворик». Адреса екскурсії – прохідний двір Головна, 28 – Худякова, 2. Час відвідування обмежений: у недалекому майбутньому цього дворика не стане. Екскурсовод не знадобиться».
Річ у тім, що цьому дворикові у самому центрі міста, буквально за спиною в Тараса Григоровича, катастрофічно не пощастило: його не внесли до списку об’єктів, які підлягають реставрації. Мешканці – люди небайдужі, тож намагаються зробити такий-сякий лад. Нещодавній ремонт фасаду закінчився, ремонтники пішли і залишили на подвір’ї купу будівельних рештків і сміття. Начальник «Регіон-центру» запропонував мешканцям самотужки вивезти цей «подарунок», оскільки винайняти трактор вартує 270 грн.
Але й це – не найбільше горе дворика. Перші поверхи в ньому викупили різні власники: магазин, адвокати, перукарня і готельно-ресторанний комплекс. Тож рік від року вони розбудовуються, щоразу відкушуючи від подвір’я 4-6 квадратних метрів. Залишають натомість будівельне сміття та наспіх закидані ями. Перукарки, наприклад, облаштували навпроти своїх дверей квітничок з лавочкою, повиколупувавши з усього подвіря шматки «автентичної плитки» на свій бордюр. Представники «забудовників» стверджують, що згода мешканців у цьому випадку не передбачається.
Здається, чого хвилюватися, місця усім вистачить! Але життєвий простір – як той мед у горщику Вінні-Пуха: має властивість колись – і дуже несподівано – закінчуватися.
Мешканці сподіваються, що до оголошуваної екскурсії долучаться і депутати міської ради, яким для цього навіть авто замовляти не треба: сто метрів просто через площу!

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *