Патруль «Версій»

На наш e-mail (patrul.versii@gmail.com) прийшло кілька запитань.

Як діяти у таких випадках, коли немає при собі документів, адже гіпотетично мене можуть зупинити, коли я вийшла до сусіднього супермаркету ввечері за пивом, і за відсутності документів – забрати у відділок? (Надія К., Чернівці)

Щоби отримати відповідь, ми зв’язалися із головою ГО «Права людини» Гюльнар НАЗАРОВОЮ.

Згідно зі ст. 11 Кодексу Законів про міліцію, міліціонери мають право «перевіряти у громадян при підозрі у вчиненні правопорушень документи, які посвідчують їхню особу».

Особа, що підозрюється у скоєнні злочину чи правопорушення, може бути доставлена у відділення міліції і затримана на строк до трьох діб. Затримати вас і привести у відділення, аби там встановлювати вашу особу, міліція не має права. Власне, підозра повинна бути чітко обгрунтована працівником міліції. Якщо ви не маєте при собі документів, ви можете надати міліціонеру адреси та прізвища двох людей, які можуть засвідчити вашу особу або ж проїхати з ними додому і показати паспорт там. У випадку, коли вас таки затримують, вимагайте від міліціянтів складання протоколу про затримання, в якому має чітко зазначатися, в чому вас підозрюють.

Дуже часто працівники патрульно-постової служби брутально поводяться з громадянами. Що робити в таких випадках?

У Кодексі Законів про міліцію сказано: «При звертанні до громадянина працівник міліції зобов’язаний назвати своє прізвище, звання та пред’явити на його вимогу службове посвідчення. У взаємовідносинах з громадянами працівник міліції повинен виявляти високу культуру і такт». У випадку, якщо ви стали жертвою міліцейської «невихованості», ви можете зателефонувати на телефон довіри УМВС у Чернівецькій області (0372) 52-42-24), і поскаржитися на «нечемного» міліціянта.

Підготувала уповноважена з прав читачів Емма АНТОНЮК, «Версії».

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *