Папілома – не рак, але сигнал тривоги!

Самолікування чистотілом може призвести до розмноження чи переродження новоутворення

Папіломи та бородавки псують життя багатьом людям. І хоча найчастіше ці «ялинкові прикраси» на нашому тілі зовсім не заважають, усе ж ми намагаємося позбутися їх усіма відомими способами. Але як зробити це без шкоди здоров’ю та ще й запобігти переродженню малесенької папіломи на таке небезпечне захворювання як рак? Про це запитали у Лариси  СТАРШИНОВОЇ, лікаря-дерматовенеролога.

1314270635_vidalennya_papilomi

– Бородавки та папіломи – це вірусне захворювання, викликане вірусом папіломи людини. Шляхи його потрапляння в організм різні. Потиснув руку хворому і – заразився. Сприяють зараженню травми – ранки, тріщини, забої, мозолі. Саме в них найчастіше «оселяється» вірус. А невдовзі утворюється бородавчатий наріст. Загалом, не виключено, що вірус папіломи людини постійно живе в організмі кожного з нас, але «оживає», провокуючи захворювання, лише за певних умов. Такими умовами можуть стати знижений імунітет, глистяні інвазії, дисбактеріози тощо, – розповідає Лариса Миколаївна.

– Папілома просто неестетично виглядає чи все ж таки несе реальну загрозу організмові?

– Новоутворення такого роду вважаються доброякісними. Однак не можна виключати переродження доброякісних новоутворень у злоякісні. Зокрема, небезпечними вважаються ті папіломи, які вражають слизову оболонку людського тіла. Саме тут оселяються і розмножуються найнебезпечніші віруси, схильні спричиняти ракові переродження. Наприклад, у 95-99% випадків рак шийки матки асоціюють з вірусом папіломи людини.

Таким чином, папіломи не позначають безпосередньо невиліковну хворобу, проте дають сигнал тривоги. Вони можуть з’являтися у місцях, схильних до постійного подразнення. А це може спровокувати злоякісне переродження.

Бородавки часто виникають колоніями, поступово захоплюючи все більші ділянки шкіри. Тому, як і кожну хворобу, цю теж треба лікувати.

– Ларисо Миколаївно, які ж існують методи боротьби з папіломами і чи обов’язково їх видаляти?

– Методів нині є чимало. Проте хочу наголосити: із будь-яким новоутворенням на шкірі слід звертатися до лікаря, оскільки неправильне лікування може призвести до переродження бородавки на злоякісну пухлину.

Єдиним методом лікування бородавок є видалення. Всі види процедур – безболісні, а метод підбирається лікарем залежно від місця розташування і виду бородавки.

При електрокоагуляції використовується струм високої частоти, який спричиняє підвищення температури в тканинах і, як наслідок, – руйнування бородавок. Кріотерапія рідким азотом теж досить проста і безболісна, не тягне за собою жодних рубцевих змін шкіри.

– Знахарі й цілителі переконані, що папіломи виникають як наслідок зашлакованості організму. Як ви ставитеся до цього твердження?

– Не маю нічого проти. Однак перш, ніж призначити будь-яке очищення організму від шлаків, я призначаю низку обстежень – аналіз крові, калу, УЗД тощо. Лікар, на відміну від знахаря, перш ніж лікувати, ставить діагноз. Ми повинні бути впевнені, що у хворого папілома, а не злоякісне утворення, яке вимагає зовсім іншого лікування. Хворий, що не має медичної освіти, розпочавши самостійне лікування, ризикує помилитися. Наприклад, часто люди змащують бородавки соком чистотілу, не знаючи, що будь-яка подразнювальна процедура в цьому випадку призводить до розмноження та переродження новоутворення.

Були в моїй практиці випадки, коли після очищення організму доброякісні новоутворення зникали самі. Пригадую, привезли до мене на консультацію п’ятирічного хлопчика з кондиломою – наростом, схожим на кочан цвітної капусти. Необхідне було оперативне втручання. Та перш ніж відправити дитину на операцію, порадила мамі провести антиглистову терапію: за зовнішніми ознаками зрозуміла, що дитина заражена глистами. Через тиждень хлопчика знову привезли до мене. Від кондиломи майже нічого не залишилося. Зате у дитини з’явився рум’янець на щічках і добрий апетит.

Тож раджу всім вчасно звертатися до лікарів і отримувати грамотну допомогу.

Олена ТИМОФІЙЧУК, «Версії»      

 

Лікування папілом та бородавок народними засобами:

  • Цибулину середнього розміру наріжте тонкими пластинами, залите їх 6-або 9-процентним розчином оцту і настоюйте кілька годин. Просочену оцтом цибулинну пластину закріпіть на бородавці лейкопластиром. Міняти цибулиння слід три рази на день. Через три-чотири дні бородавка має зникнути.
  • Успішно виводять бородавки, змащуючи їх розрізаною частиною сирої картоплини.
  • При утворенні папілом слід вжити заходів з підвищення імунітету. Для цього використовуйте настої та відвари різних трав.
  • Папіломи й бородавки на початку їхнього утворення добре виводити білком курячого яйця. Розбийте яйце, вилийте і білком, який залишився на стінках шкаралупи, змастіть бородавку чи папілому.
  • Настій від папіломи: Листя кропиви й подорожника, траву хвоща, меліси й корінь кульбаби подрібніть й змішайте в рівних частинах. 3 столових ложки суміші залийте 4 склянками холодної води й кип’ятіть 7-10 хвилин. Настоюйте 2-3 години, процідіть. 7 днів пийте по 3 столових ложки 3 рази на день за півгодини до їжі.
  • Зелені волоські горіхи молочної стиглості поріжте на часточки і пропустіть через м’ясорубку. Перемеленими горіхами заповніть 2/3 літрової скляної банки. Потім доверху залийте очищеним гасом, щільно закрийте поліетиленовою кришкою і настоюйте в темному місці 21 день. Після того процідіть через 4 шари марлі, залишок добре відіжміть. Злийте рідину в ємність з темного скла й зберігайте в темному прохолодному місці. Змащуйте цим екстрактом нарости на шкірі 1-2 рази на день.
  • Двічі на день за півгодини до їжі приймайте щойно вичавлений картопляний сік. Курс лікування 2 місяці

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *