«Пакращіння уже сєводня»

Новорічні подарунки народу від влади

Газ подешевшає

Наприкінці року Україні вдалося домогтися від Росії зниження ціни на газ на третину до рівня 268,5 дол. за тисячу кубометрів (переговори довкола цього точилися понад два роки). Через це Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики (НКРЕ), ухвалила рішення з 1 січня 2014 року знизити граничну ціну на газ для промислових споживачів на 10% – до 3113 грн. за тисячу кубометрів і для державних установ – на 29%, до 2448 грн. за тисячу кубометрів. Біда лиш у тому, що зазначена домовленість діятиме лише три місяці.

Алкоголь і тютюн подорожчають

що Уряд, схоже, не бачить інших шляхів наповнення бюджету як підвищення акцизу на алкоголь і тютюн. Віктор Янукович підписав закон про підвищення акцизу на етиловий спирт та спиртні напої на 14%. А відтак у квітні пляшка горілки подорожчає на 1 грн. 70 коп, пляшка вина об’ємом 0,7 літра – на 20 копійок. А от за півлітрову пляшку коньяку наступного року доведеться платити більше на 7 грн.

Комітет з питань податкової та митної політики рекомендував до ухвалення законопроект, у якому говориться, що акциз на пиво планується підвищити на 35% – до 1,17 грн. за літр. Раніше в Міндоходів пропонували збільшити податкове навантаження на 200% та зробити пиво алкогольним напоєм.

Подорожчають і сигарети. Ціна на цигарки без фільтру зросте на 21 копійку, а з фільтром – на 46 копійок.

Проте пити й палити менше українці точно не стануть. Швидше перейдуть на самогон, підробну горілку й контрабандні цигарки. Як у тому анекдоті:

– Тату, горілка подорожчала! Тепер ти будеш менше пити!

– Ні, синку, тепер ти будеш менше їсти!

Українці платитимуть акциз за переобладнані автомобілі

Збір акцизного збору на легкові автомобілі, переобладнані зі ввезених в Україну непідакцизних вантажних автомобілів, набув чинності з 1 січня 2014 року.

За даними Міндоходів, близько третини ввезених в Україну вантажних автомобілів після переобладнання зареєстровані в органах ДАІ як підакцизні легкові авта.

Згідно з підрахунками Міндоходів, сума додаткових надходжень до держбюджету від цього податку може скласти близько 300 млн. грн.

За оцінкою експертів авторинку, це нововведення торкнеться бізнесу «перегонників» та підприємств з переобладнання, яких багато у Західній Україні.

Від 1 січня 2014 року заборонене також ввезення, проведення першої реєстрації ввезених або виготовлених у країні транспортних засобів (нових і б/у), які відповідають екологічним нормам нижче «Євро-4» (екологічний стандарт, на вміст шкідливих речовин у вихлопних газах, введений Єврозоюзом у 2005 році).

Це рішення закріплене прийнятим у липні 2012 року Законом, за яким від 1 січня 2013 року запроваджені норми «Євро-3» для колісних транспортних засобів, а від 1 січня 2016 року передбачаються вже «Євро-5».

В Україні практично всі автовиробники заявили про готовність до переходу на нові екостандарти. Водночас обов’язкова вимога на відповідність стандарту «Євро-4» не поширюється на автотранспортні засоби, ввезені або вироблені в країні до 1 січня.

Свідоцтва про реєстрацію платника ПДВ та єдиного податку скасовані

Від 1 січня 2014 року набули чинності зміни до Податкового кодексу щодо обліку та реєстрації платників податків і скасування свідоцтва про реєстрацію платника ПДВ та єдиного податку. Реєстрація таких платників відбуватиметься шляхом внесення записів до відповідних реєстрів.

Штрафні санкції за неподання або порушення терміну подання до контрольних органів відомостей про зміну даних, які вносяться до Державного реєстру фізичних осіб – платників податків, не застосовуватимуться до 1 січня 2016 року.

 

Українці платитимуть податок на нерухоме майно

Від 1 січня набула чинності раніше відкладена законодавча норма Податкового кодексу про обов’язкове оподаткування нерухомого майна, відмінного від земельної ділянки. Платники податків до цієї дати повинні були здійснити звірки майнових даних.

Повідомлення про податок на нерухомість, нарахований за 2013 рік, будуть розіслані платникам до 1 липня 2014 року. До цього часу контрольні органи визначать суму податку і вручать платникам повідомлення про нарахований податок і платіжні реквізити. Платіжний документ буде виданий на кожний об’єкт оподаткування.

Об’єктами оподаткування є квартири й будинки, що перевищують площу в 120 кв.м і 250 кв.м відповідно. Квартири та будинки меншої площі є предметом пільги на цей податок. Якщо у власника є й будинок, і квартира, оподаткуванню підлягає їхня сумарна площа, якщо вона перевищує 370 кв.м. Ставка податку становить 1% від мінімальної зарплати для сумарної площі нерухомості від 370 кв. м до 740 кв. м і 2,7% – якщо вона перевищує 740 кв. м.

При цьому, податок нараховується лише на площу, яка перевищує «пільгове», значення, 120 кв.м для квартири і 250 кв.м для будинку.

Пільга зі сплати податку знімається відразу ж, як тільки доведений факт отримання доходів з нерухомості – від здачі її в оренду, лізинг або використання в комерційних цілях

Підготував Руслан КОЗЛОВ, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *