Особливості звільнення працівника за результатами випробування

Якщо протягом строку випробування встановлено невідповідність працівника роботі, на яку його прийнято, роботодавець має право розірвати протягом цього строку трудовий договір відповідно до частини другої статті 28 КЗпП без згоди на це профспілкового органу.

Термін «невідповідність» означає, що працівник через недостатню професійну підготовку неспроможний якісно виконувати роботу, яка йому доручена

Підставою для звільнення в цьому випадку не може бути порушення працівником трудової дисципліни. За такі порушення працівник звільняється лише на підставі відповідних статей КЗпП, а не за результатами випробування.

Так як право визначати, відповідає працівник чи не відповідає роботі, що йому доручається, належить роботодавцеві, то він має належним чином аргументувати своє рішення, оскільки розірвання трудового договору з цих підстав може бути оскаржене працівником в порядку, встановленому для розгляду трудових спорів з питань звільнення.

Звільнення за результатами випробування відповідно до статті 28 КЗпП належить до розірвання трудового договору з ініціативи роботодавця. Тому, за таких підстав не можуть бути звільнені вагітні жінки і жінки, які мають дітей віком до трьох років (до шести років — частина шоста ст. 179 КЗпП), одинокі матері при наявності дитини віком до 14 років або дитини-інваліда (частина друга ст. 184 КЗпП).

Проте, в деяких випадках законодавством визначено можливість продовження строку випробування – якщо працівник у період випробування був відсутній на роботі у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю або з інших поважних причин.

Але варто зазначити, що продовження строку випробування в цьому випадку не є обов’язком роботодавця, стаття 27 КЗпП лише допускає таку можливість. Роботодавець може реалізувати її через видання відповідного наказу. Працівник має бути належним чином ознайомлений з цим наказом.

В інших випадках роботодавець не має права продовжувати термін випробування навіть за наявності на це згоди працівника.

Коли строк випробування закінчився, а працівник продовжує працювати, він вважається таким, що витримав випробування, і наступне розірвання трудового договору допускається лише на загальних підставах (частина перша ст. 28 КЗпП).

Ірина Мудрик, головний спеціаліст відділу кадрової роботи та державної служби Головного управління юстиції у Чернівецькій області

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *