Нинішні годували попередників

А хто подбає за майбутніх?
Перепис 1959 року засвідчив, що в країні жило тоді 10% людей, яким було 60 і більше років. 2001 року таких стало вже 21,1%. На 2020 рік очікується 32%. Різке старіння населення, зрозуміло, ускладнює виплати пенсій. Крім того, кількість населення до 40 років зменшується швидше, ніж наростає.
– Така демографічна ситуація вимагає пенсійної реформи, тобто, запровадження, поруч із солідарною, ще й накопичувальної системи, – наголосив на прес-конференції начальник головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області Михайло РОМАНІВ. – Тим паче, що до її проведення Фонд готовий.
Про це, зокрема, свідчить і його оперативність. Скажімо, тільки в нашій області за 2 доби було перераховано 320 тисяч пенсійних справ із 327 тисяч. Адже в краї третина населення – пенсіонери. Тільки за останні півроку здійснено 5 тисяч нових пенсійних призначень.
І коли на 1 січня область використовувала 140 млн грн на місяць для виплат пенсій, на 1 липня – 170 млн, то на 1 серпня потребуватиме вже 183 млн. грн.
До речі, про збільшення пенсійного віку, за словами начальника Фонду, не йдеться, бо середній вік життя чоловіка в Україні – 63 роки, а жінки – 72.
І ще на одній цікавій цифрі зупинився Михайло Романів: якщо на 1 січня цього року самостійно робили за себе внески до Пенсійного фонду тільки 20 осіб, то нині таких уже 300.
І на цьому тлі зовсім не зрозуміло виглядає така статистика: 1400 буковинських роботодавців не сплачують відповідної суми до Пенсійного фонду за 10 тисяч своїх працівників, бо виплачують їм зарплатню меншу від мінімальної, а решту – в конвертах. Отже, останні в майбутньому не матимуть права на пенсії.

Людмила ЛЕБЕДИНСЬКА, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *