Патрульна служба в «міліцейському місті» Чернівці

Новостворена патрульна служба в «міліцейському місті» Чернівці пропонує жителям партнерство

Про перший тиждень роботи патрульної поліції розповів на першій прес-конференції  її начальник  Олег ЙОСИПІВ, представивши керівний склад патрульних.

За тиждень отримано 744 виклики, опрацьовані 2324 завдання й зафіксовано 2 випадки непокори.

За фактами правопорушень полісмени вже  склали досить велику кількість протоколів, на які, за словами п Йосипіва, не всі громадяни реагують адекватно, були випадки, коли чернівчани зверталися до управління зі скаргами на полісменів. Але, оскільки кожне поліцейське авто оснащене BodyCamera, всі матеріали скарг опрацьовуються відділом моніторингу. Висновок – схвальний для полісменів: їхні дії відповідають нормам професійної поведінки патрульних.

Управління патрульної служби, за словами його очільників, налаштоване на співпрацю з населенням і представниками ЗМІ. Та правопорядок у місті, за словами Олега Йосипіва, можна зберегти, починаючи кожному з себе: «Я вважаю що зміни треба починати з себе, тож усіх патрульних попередив, що у випадку, коли я порушу правила дорожнього руху, вони повинні зреагувати–  і в мене не буде до них жодних претензій», – наголосив начальник патрульної поліції Чернівців Олег Йосипів.

– У нас одна мета: всі ми хочемо, щоб у місті були порядок і безпека. Це – найголовніше, – додав старший інспектор Артур ШКРОБ. До слова, патрульні під час несення служби звернули увагу на дорожні знаки, які є пошкодженими, зігнутими або розміщені у невідповідному місці – і написали вимогу, щоби такі проблеми були усунені.

 

Водіям доведеться бути уважнішими: «послуги» евакуатора не дешеві

Такі штрафи складатимуться з послуг евакуатора – 720 грн, перебування автомобіля на арештмайданчику за перших сім діб – 144 грн на добу, від восьмої доби – 24 грн на добу. Крім того, водій-порушник має заплатити штраф за паркування у недозволеному місці або за інше правопорушення, що стало підставою для вилучення транспортного засобу.

Йшлося також про перші результати, про наведення порядку на Калинівському ринку, про підсумки роботи по місту, які вже помітні біля «Формаркету».

                   

Після виклику поліцейські прибувають за 3-5 хвилин

Нова служба обіцяє бути мобільною й оперативною: якщо хтось зателефонує на «102»,   прибуття поліцейських на місце виклику займає, в середньому, 3-5 хвилин: усе залежить від конкретної зайнятості патрулів, адже вони можуть, не маючи виклику, помітити правопорушення, на яке зреагують. Коли ж диспетчер бачить, що в районі виклику немає вільного екіпажу, він передає виклик найближчому, розповів Олег Йосипів.
Звикайте переходити, де належить, або платіть штрафи

Щодо пішоходів, які часто створюють загрозу учасникам руху, переходячи дорогу в недозволених місцях, начальник патрульної поліції розповів:

«Проблеми з пішоходами у нас великі. Люди не звикли переходити пішохідними переходами. Маємо яскраві приклади. Нещодавно ми націлювали окремі екіпажі на спілкування з громадянами, які переходять дорогу за 10-15 метрів від пішохідного переходу», – зазначив він.
Йосипів повідомив також, що поліція буде штрафувати за такі порушення: «Штраф незначний – 51 гривня, але можуть виникнути проблеми з виконавчою службою, якщо особа невчасно сплатить ці кошти – тоді штраф зросте на суму вартості виконавчого провадження».

 

Зауваження меру правильне: перед законом усі рівні

SONY DSC
SONY DSC

Йосипів прокоментував і нещодавній інцидент, коли міському голові Олексію Каспруку полісмени зробили зауваження за перехід вулиці у недозволеному місці:
«Особисто я не був там, але судячи з соцмереж, наш міський голова сам повідомив про те, що йому зробили зауваження. А підстав не вірити меру у нас немає. Більше того, наші поліцейські знали, кому вони роблять зауваження, тому що мер є доволі упізнаваною людиною. І це ще раз свідчить про те, що для нас немає обраних, усі є абсолютно рівними».

 

Запорука успіху патрульної поліції у співпраці з чернівчанами

Враження від спілкування з патрульною поліцією в Чернівцях наразі виключно позитивне. Не порівняти зі  старою міліцейською «гвардією», які вже так само звуться поліціянтами… Патрульні вразили ерудованістю, знанням справи, культурою мови. Пригадалося, як у Головному управлінні  на зустрічах зі ЗМІ заступники начальника читають з папірця, а в розмові, щокілька слів роблять… паузу – аби не вжити міцного слівця.

Та все ж успіх патрульної поліції залежить, переважно, від налагодження зворотного зв’язку – тобто від підтримки їхньої діяльності чернівчанами. Саме це гарантуватиме місту спокій і вберегти нас від старої когорти міліціянтів, яким хотілося б усе повернути на старий лад.

Валерій ПЕТРЮК, «Версії», фото автора

SONY DSC
SONY DSC

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *