Нардепи – найперші порушники Конституції України, або Про те, як за борги відбиратимуть житло

Наголошую, що народні депутати є найпершими порушниками Конституції України. І довести це простіше простого, бо всі їхні «діяння» – на поверхні. Для прикладу візьмемо нинішню кричущу ситуацію з проєктом закону України «Про примусове виконання рішень» за № 5660, зареєстрованим 14.06.2021 і в серпні проголосованим у першому читанні. 

Нині законопроєкт готується до другого читання. У ньому йдеться про те, що за комунальні борги людей примусово виселятимуть з квартир через суд. 

Не полінуйтеся і зайдіть на Ютубі «в гості» до блогера Пероксида. Він подає розрахунки – дуже сумні: якщо ви накопичите 60 тисяч гривень боргів за 15 місяців, а це лише за 3 роки (5 місяців опалення по 4 тисячі гривень за місяць) – у вас заберуть квартиру. Чому по 4 тис. грн? Бо  УНІАН розповсюдила таку інформацію: у Києві передбачається плата за опалення у 4 тис. грн: зростання опалення на 40%, а в регіонах, зрозуміло, буде ще більше: зростання становитиме 60-70%. 

Раніше житло могли забрати за борг, що становить 20 мінімалок, себто за 120 тисяч гривень. Тепер – за 10 мінімалок (60 тис.грн)

До слова, серед ініціаторів закону наш буковинський нардеп Валерій Божик, обраний по 204 округу. Він, як на мене, разом із іншими 12 ініціаторами цього закону від «Слуг народу» серйозно порушив 79 статтю Конституції України: 

 

«Перед вступом на посаду народні депутати України складають перед Верховною Радою України таку присягу: 

«Присягаю на вірність Україні. Зобов’язуюсь усіма своїми діями боронити суверенітет  і незалежність України, дбати про благо Вітчизни і добробут Українського народу. (виділено авт.)   

Присягаю додержуватися Конституції України та законів України, виконувати свої обов’язки в інтересах усіх співвітчизників».

 

Як відомо, після озвучення найстаршим депутатом цієї присяги з трибуни ВРУ, всі новообрані нардепи скріплюють її своїми підписами.

Думаю, ставити запитання, чи порушує добробут українського народу зазначений законопроєкт, який уже нинішнього  року стане законом, – зайве. Це й останньому дебілу зрозуміло. 

А от поцікавитися тим, що було б із рядовим громадянином за те, що він порушить Основний Закон України, хочеться: і було б суворе покарання! Натомість з нардепів – як з гуски вода… Хоча за такі речі має бути лише одне – відкликання!

Мабуть, варто нагадати також і про статтю 47 Конституції України, яка гарантує її громадянами житло, а державу зобов’язує створювати умови для його отримання, будівництва чи оренди. 

Утім, складається враження, що наші нардепи ніколи не тримали в руках Конституцію України і не чули про її засади. Бо тоді б знали, що у ІІ Розділі «Права, свободи та обов’язки людини і громадянина» Основного Закону є стаття 22, в якій говориться, що, цитую «При прийнятті нових законів або внесенні змін до чинних законів не допускається звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод». А що робить законопроект 5660?  

Іншими словами, завдяки Конституції України, з нашими горе-нардепами можна було б легко розібратися, як і з порушниками з Кабміну й інших державних інституцій. Та поки що жодна політична сила не здатна на це. На жаль… 

…Може, дійсно ніхто з них з Конституцією України не знайомий?   

Людмила ЧЕРЕДАРИК 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *