Найсмачніші вареники – на фестивалі в Кіцмані

Ці півмісяці з тіста з різними начинками вважаються, нарівні з борщем, українською національною стравою. З давніх-давен вареники, традиційно ототожнювані з Місяцем, згадуються в українському фольклорі. Аби Місяць сприяв добробуту людей, йому приносили жертву варениками.

вареники

Начинка вареників символізувала продовження роду. Вареники з пшоняною кашею сприймалися як символ майбутнього життя. Вареники з маком уособлювали множинність зоряного світу. Великою життєтворчою силою наділялися посічені в начинці яйця. Українці завжди вважали, що вареники мають магічне значення. Їх обов’язково готували у важливі для господарів дні.

У жнива прадавні українці їли вареники як ритуальну страву. Вони ж не випадково за формою нагадують місяць у четвертій чверті, коли вирішувалася доля врожаю. Така їжа мала надавати женцям «місячної» наснаги.

Колоритно представляли свої вареники на фестивалі, що відбувся саме у День Незалежності,  громади сіл. Піснями та віршами прославляли одну з самобутніх українських страв. Тут були вареники і з сиром та картоплею, вишнями та маком, капустою та м’ясом, а були й з сюрпризами, про які гості дізнавались, розкусивши вареника. Про це повідомив Сектор з питань внутрішньої політики та доступу до публічної інформації Кіцманської райдержадміністрації.

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *