На десять тисяч чернівчан 42 лікаря та 64 медсестри

Забезпеченість лікарями у Чернівцях на 10 тисяч населення торік становила 41,9 (Україна – 49,6), медичними сестрами – 63,6 (Україна – 65,9).

67% лікарів та 79% медичних сестер міста мали вищу та першу категорії.

На думку начальника управління охорони здоров’я міської ради Валентини Тарасюк, серйозною проблемою у Чернівцях є постаріння кадрів, відсутність місць для працевлаштування молодих фахівців, що через декілька років може призвести до кадрового провалу та погіршення якості надання медичної допомоги. Так, серед лікарів торік було 13,6% працюючих пенсіонерів, що на 1,8% більше, ніж у попередньому році. Водночас плинність кадрів за останні три роки у медичній галузі міста стабілізувалась. Цього досягнуто за рахунок збільшення заробітної плати.

Зокрема, торік у декілька етапів було здійснено підвищення посадових окладів працівників охорони здоров’я, в результаті чого середньомісячна заробітна плата зросла на 28,8 % і з розрахунку на 1 працюючого склала 1035 грн. проти 804 грн. у 2007 році.

Однак, не зважаючи на порівняно високі темпи зростання зарплати, вона у сфері охорони здоров’я посідає одне з останніх місць серед галузей економіки, залишаючись меншою від середнього показника в Україні та рівня оплати праці в галузі освіти.

Так, у грудні 2008 року абсолютний розмір заробітної плати у сфері охорони здоров’я та надання соціальної допомоги в Україні становив 1441 грн., а у міських закладах охорони здоров’я – 1035,2 грн. Таким чином, заробітна плата працівника охорони здоров’я була на 560 гривень нижче від середнього показника в економіці держави (2001 грн. ) та становила лише 85,2% від нарахованої заробітної плати в середньому на працівника освіти (1692 грн.)

У Чернівцях для посилення соціального захисту працівників охорони здоров’я торік їм було виплачено 351 тис. грн. матеріальної допомоги та 669 тис. грн. премій , що в перерахунку на 1 працюючого склало 260 грн. на рік.

Прес-центр Чернівецької міської ради

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *