НА НІМЧИЧІ СТАЛО ЧИСТО

«На Буковині в Карпатах ростуть молоді гори – смітникові. Загаджено вже і Німчич» – так називалася публікація «Версій», надрукована у 31 числі газети у серпні 2012 року. У ній був опис і світлини жахливого забруднення відходами цього чарівного куточка нашої області. Чи змінилося щось за рік, що минув?

Мандруючи Карпатами у серпні 2013 року я був приємно вражений змінами на краще. Бо, як з’ясувалося, невдовзі після публікації під керівництвом Михайла Бучковського, якому належить ресторанно-готельний заклад на перевалі, проведена масштабна акція зі збирання сміття. Вона охопила територію від околиці с. Виженка через перевал Німчич до Протятого каміння. Хто мандрував цією дорогою, може належно оцінити проведену роботу. До акції залучили працівників туристично-відпочинкового комплексу «Німчич», школярів сіл Підзахаричі й Виженка. Прикметно, що сміття зібрали й з узбіч дороги та стихійних звалищ у гірських урвищах. Жителі ближніх сіл, зокрема Межиброд, із задоволенням зауважували, що стало значно чистіше й приємніше відпочивати поблизу перевалу Німчич.

Особливо тішить, що це була не одноразова акція. Вздовж дороги на перевал встановлені чималі скрині для сміття, на території відпочинкового комплексу розташовані ємності для відходів. А зібране регулярно вивозиться транспортом відпочинкового комплексу на сміттєзвалище поблизу м. Вижниця.

Справжніми воротами до гірських стежок Вижниччини є Виженка. Голова сільської ради Василь Савчукевич докладає чимало зусиль для облаштування дороги до перевалу Німчич – гарно оформлені й заквітчані зупинки для автобуса, інформаційні стенди з туристичними маршрутами по околицях Виженки.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

У селі визначені місця для збирання побутових відходів, які регулярно вивозять на сміттєзвалище. У декого може майнути думка: хіба це новина – збирання сміття. Та важливо інше: змінюється культура громадян, їхня психологія. У горян з’являється переконання, що треба змінювати своє ставлення до чистоти вод гірських потоків. Століттями селяни скидали сміття у потоки з думкою – прийде велика вода й усе забере. Та коли кількість сучасних полімерних побутових відходів суттєво збільшилась – а вони не розкладаються десятками років – виникла реальна загроза не тільки довкіллю, але й здоров’ю людини. Саме тому великої уваги екологічно-просвітній роботі зі школярами надають у ЗОШ І-ІІ ступеней с. Виженка. За керівництва вчительки географії Надії Клим активно працює туристично-краєзнавчий гурток. Діти беруть активну участь в акціях «Екологічно чисті узбіччя», «Екологічно чисті джерела». Юне покоління виховується з новим, сучасним, світоглядом – і переконанням, що кожний із нас відповідає за чистоту води, лісу, збереження різноманіття рослинного й тваринного світу.

Ярема ТЕВТУЛЬ, професор ЧНУ, член НСЖ України

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *