На Буковині люди рятують лелек

За день до повернення зими на Буковину повернулися лелеки. Їхній політ бачили й журналісти «Версій» –просто з балкону редакції. Та батьківщина зустріла птахів суворо.

фото_лелеки_Кіцмань

По селах можна побачити цілі зграї змоклих і змерзлих бузьків. Краяни намагаються допомогти птахам, але ті остерігаються людей. Орнітологи рекомендують підгодовувати птахів м’ясом і рибою, не лякати їх. Птахи, настільки знесилені, що потребують відігрівання у приміщенні, самі дадуться в руки. Решту не треба ловити силоміць.

Повідомлення про те, що птахів підгодовують і так рятують від голодної і холодної смерті, надходять і з сусідніх Івано-Франківщини й Тернопілля. До порятунку долучаються як прості мешканці, так і МНС-ники, екологи. Голова Чернівецької ОДА М.Папієв доручив керівництву управління охорони використання та відновлення водних біоресурсів та регулювання рибальства в Чернівецькій області, а також Державному управлінню охорони навколишнього природного середовища забезпечити потрібний запас корму для птахів і організувати на спеціально відведених ділянках підгодівлю лелек.

Допомогти птахам намагалися й наші колеги-журналісти. Власкор Національного радіо Вадим Пелех одним із перших привернув увагу до пташиної проблеми. Він об’їздив околиці Чернівців, де лелеки гуртувалися у п’ятницю (Валя Кузьмін, Рогізна, заплава Прута). «У неділю їх уже не було, – повідомляє журналіст. – Місцеві мешканці підтверджують, що птахи були, але десь полетіли. зрештою, ті місця, які вони облюбували, не капітально заметені, є доступ до водойм, а отже й до харчів, які лелеки можуть собі знайти».

Як повідомила на своїй сторінці у мережі facebook головний редактор Кіцманської районної газети «Вільне життя» Ольга Кулько, «більше сотні лелек розташувалися біля рибгоспівських ставків у Кіцмані. Їх тут підгодовують дрібною рибою».

Вл.інф., фото Ольги КУЛЬКО

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Думок на тему “На Буковині люди рятують лелек”