Мий, не мий – не допоможе, зате GS-135 – зафіксує

Науковці радять дуже прискіпливо ставитися до вибору будівельних матеріалів. А керівництво екоінспекції пообіцяло забезпечити інспекторський склад приладами дозиметричного і радіометричного контролю, а також встановити стаціонарні портали з виявлення джерел іонізуючого випромінювання та ядерних матеріалів.

– У Чернівцях на вул. Сагайдачного мешканець виклав перед будинком нову бруківку. Коли ми заміряли її випромінювання, то з’ясували, що показник у 2,5 рази перевищує гранично допустимі. Тож попередили господаря про небезпеку, а він у відповідь: «Та я помию і все пройде!». Чоловік так і не зрозумів, що мий чи не мий – нічого не допоможе. – Цю історію, що є яскравим прикладом нашого невігластва, розповів під час свого виступу на науково-практичній конференції, організованій для екоінспекторів, професор Ярема Тевтуль, завідувач кафедри фізичної хімії та екології хімічних виробництв.

– Ми організували науково-практичну конференцію з метою забезпечення захисту довклілля та людей від негативного впливу іонізуючого випромінювання, – каже Василь Дутчак, начальник державної екологічної інспекції в Чернівецькій області. – Йшлося також про взаємодію екоінспекторів у пунктах пропуску через державний кордон України з органами виконавчої влади та державних структур – МВС та МНС, митної та прикордонної служб України, обласної санепідемслужби в період підготовки та проведення фінальної частини футбольних змагань «Євро-2012». Найбільша увага – до пункту пропуску «Порубне – автомобільний», де потік вболівальників буде найбільш інтенсивним. І ми повинні бути готовими на всі сто.

Утім, на думку керівника, його служба непогано озброєна. Завдяки американському приладу GS-135 екоінспектори можуть легко виявити радіоактивні речовини, які зловмисники збираються перевезти через кордон. Спеціальний пристрій нагадує праску, тільки велику. Достатньо нею провести над будь-якою поверхнею, де схований радіоактивний носій, як вона повідомить про це за допомогою звукового сигналу.

Науковці, серед яких були ще доктор хімічних наук Петро Фочук та асистент кафедри неорганічної хімії кандидат хімічних наук Юрій Халавка, наголошували, що працівникам митниці та прикордонних служб треба дуже ретельно ставитись до контролю за незаконним переміщення радіоактивних речовин, а усім решта, як не дивно, – до придбання будівельних матеріалів, оскільки більшість фосфатних родовищ збагачені ураном та радієм, а відходи вуглевидобутку містять радіоактивні речовини. Саме тому цегла, цемент і бетон, а також фосфатні добрива можуть містити в собі радіоактивні речовини та стати причиною онкологічних захворювань.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *