Мільйони на вітер – реєстр національних публічних діячів


Рада проголосувала за створення реєстру національних публічних діячів. Він має корупційну загрозу та не відповідає європейським практикам
Сьогодні Верховна рада проголосувала в першому читанні за законопроєкт №9269 щодо фінмоніторингу національних публічних діячів (ПЕП). Ним передбачено створення так званого державного реєстру ПЕПів.

Проблема в тому, що такий реєстр буде завжди застарілий. Інформація в ньому постійно має оновлюватися. Для цього треба зобов’язати всіх публічних діячів подавати додаткові декларації про членів сім’ї та пов’язаних осіб. Та ще й постійно повідомляти про будь-які зміни в поданих даних. У реальності це не працює.
Замість розв’язання проблеми держава витратить на створення цього реєстру мільйони гривень із бюджету. Нагадаємо, що, коли була ідея створити реєстр олігархів РНБО планувало витратити на це 2,5 млн грн. Це новий рівень закупівель «барабанів» під час війни.
«Реєстр національних публічних діячів порушує міжнародні стандарти фінансового моніторингу та несе величезні корупційні ризики. Замість того, щоб користуватися різними джерелами для визначення статусу публічного діяча, буде список, де держава на власний розсуд визначатиме, хто є, а хто не є публічним діячем, порушуючи при цьому стандарти ЄС та FATF», — зазначила Дар’я Каленюк, голова правління Центру протидії корупції (ЦПК).
До того ж створення реєстру не відповідає жодним європейським практикам, адже:
1. Реєстр погіршує ефективність фінансового моніторингу. Міжнародна група з протидії відмиванню брудних грошей (FATF) застерігає, що створюючи такий реєстр ви ризикуєте, що ті, хто має проводити первинний фінансовий моніторинг (СПФМ) будуть користуватися лише цим реєстром. Як наслідок не перевіряти інших клієнтів на наявність статусу ПЕП.
2. Реєстр створює додатковий корупційний ризик. На розсуд держави визначатиметься, хто є, а хто не є публічним діячем. Це порушує принцип стандартів фінансового моніторингу.
3. Практики створення реєстрів ПЕП немає в жодній країні ЄС та світу. За стандартами ЄС при фінансовому моніторингу потрібно користуватися різними джерелами для визначення чи є особа ПЕП. Міжнародний валютний фонд взагалі не підтримує формування поіменного списку публічних діячів.
Реєстр ПЕПів — це колосальні витрати в часи війни на забаганку, яка не лише не вирішує жодних проблем, але й погіршує ситуацію з фінансовим контролем.
Джерело: Центр протидії корупції

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *