Мікрокредитування – не колекторський терор!

Завдання влади – запровадити ефективну соціальну політику, яка б сприяла розвитку економіки й гарантувала українцям гідне життя. А також вкрай важливо навести лад у сфері мікрокредитування та захистити людей від колекторських установ.

На цьому наголосила Юлія Тимошенко під час доповіді по своєму законопроєкту «Про захист прав позичальників у межах договорів мікрокредитування та мікропозики», який Верховна Рада сьогодні ухвалила за основу (№5184).

Лідерка «Батьківщини» зауважила, що нинішні фінустанови з мікрокредитування нагадують  організовані злочинні угрупування, які видають позики під тисячні відсотки, а потім влаштовують людям колекторський терор. Саме тому мікрокредитуванням мають займатися банківські установи, а відсотки під такі позики мають бути низькими.

«Ми ж всі з вами розуміємо, що люди в Україні загнані практично в глухий соціальний кут. Ви подивіться на бюджет наступного року, де мінімальний прожитковий рівень проігнорований повністю. Мінімальна пенсія, яку ми зараз маємо платити людям згідно з мінімальним прожитковим рівнем, – це 6 тисяч гривень. А людям платять 2 тисячі гривень з копійками. Мінімальна заробітна плата, розрахована на базі  мінімального прожиткового рівня, має бути понад 9 тисяч гривень,  а людям  замість них  нараховують 7 тисяч», – обурено заявила Юлія Тимошенко.

За її словами, саме недолуга соціальна політика влади змушує людей брати позики, аби вижити. Але держава має не спостерігати за тим, як руйнуються життя українців, а сприяти розвитку економіки.

«Ви заганяєте людей в ці установи мікрокредитування. Адже від відчаю  вони думають, що беруть кредит на пару днів, а реально потрапляють у 3 тисячі відсотків річних за позику. Потім проти них колекторські компанії влаштовують справжній «армагедон», залякують, забирають квартири та речі. І на все це держава дивиться і, власне, покриває ці рейдерські, абсолютно нелюдські, колекторські компанії і компанії з надання мікрокредитів», – констатувала Юлія Тимошенко.

Передусім, лідерка фракції впевнена в хибності соціальної політики, яка закладена в бюджеті на 2024 рік. Крім того, вона вимагає ухвалити закон, який дасть можливість банківським установам давати короткострокові кредити для людей під нормальний, а не драконівський відсоток: «Не можна залишати людей напризволяще з цією проблемою».

Також лідерка «Батьківщини» пропонує розібратися, чому силові структури не звертають уваги на злочинну діяльність мікрокредитних організацій.

Я прошу парламент почати розробляти реальні порядки, закони, правила, які дозволять людям достойно жити у своїй країні, – підсумувала Юлія Тимошенко.

ba.org.ua

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *