Лікар розповіла про шкоду заборони електронних сигарет

Останнім часом влада багатьох країн світу захопилися регулюванням ринку електронних сигарет і супутніх товарів. Доходить до того, що в окремих випадках дану продукцію почали прирівнювати до повноцінних тютюнових виробів, вводячи в її відношенні відповідні обмеження і заборони.

До слова, не стоїть осторонь і Україна, оскільки місцеві законодавці вже встигли прийняти ряд постанов, згідно з якими продукція для вейпінгу стане підакцизним товаром вже в перші дні 2021 року. Вейперам це загрожує неприємними наслідками і помітним зниженням доступності відповідних товарів та послуг, що логічно витікає з будь яких спроб регулювати сектор. Так, якщо рідини для електронних сигарет, наприклад, в магазині cloudfall на даний момент мають одні ціни, то після вступу в силу нового законодавчого обмеження, ці значення можуть помітно зрости.

Втім, існує ряд країн, в яких користувачі електронних сигарет виявилися в куди більш складному становищі, оскільки відповідну продукцію в них повністю прирівняли до тютюнової та навіть почали поступово забороняти. Зрозуміло, заборона продажу вейп-пристроїв неповнолітнім і контроль якості витратних матеріалів для них – досить важливе завдання, проте той тиск, який в останні два роки чиниться в відношенні до вказаного сегменту ринку, складно виправдати турботою про сферу охорони здоров’я.

Наприклад, досить жорстко обійшлися з ринком електронних сигарет депутати парламентів Казахстану і Росії. Тим часом, як вважає глава Громадського фонду «Аман-Саулик» і досвідчений лікар Бахит Туменова, спроба прирівняти електронні сигарети до тютюнових виробів, є вкрай суперечливим рішенням і може навіть нашкодити здоров’ю суспільства.

«Куріння різних електронних сигарет і тютюну, зрозуміло, теж становить загрозу для здоров’я, а тому влада багатьох країн намагається регулювати цю галузь. Однак до електронних сигарет в даному випадку слід підходити окремо, оскільки вони є пристроями з абсолютно іншим алгоритмом і механізмом дії, в порівнянні зі звичайними сигаретами. Спроба прирівняти їх до звичайного тютюну, більше виглядає бажанням скоріше вирішити проблему, а не намагатися розібратися в ній і виробити оптимальний підхід », – зазначила фахівець.

В якості прикладу глава Громадського фонду навіть розповіла про те, що американське управління з санітарного нагляду за харчовими продуктами після тривалих досліджень все ж прийшло до висновку про те, що вейпи дійсно менш шкідливі, ніж сигарети з горючим тютюном.

«У зв’язку з цим я вважаю, що до електронних сигарет слід виробити окремі вимоги, оскільки цей продукт дозволяє знизити шкоду для курців. Багато з тих, хто має стаж в палінні, поступово переходять на електронні сигарети для поступової відмови від шкідливої ​​звички. Однак, в разі застосування до них занадто жорстких правил, ми позбавляємо людей альтернативи і спонукаємо їх знову повернутися до ще більш шкідливого тютюну», – підкреслила лікар.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *