КНИГИ І КВІТИ В ЖИТТІ ТАМАРИ ПОКОТИЛО

Відома українська художниця, педагогиня  ТАМАРА ВОЛОДИМИРІВНА ПОКОТИЛО 10 січня відзначила б свій 70-літній ювілей. На імпрезу пам’яті зібрав учора всіх поціновувачів творчості видатної краянки Чернівецький обласний художній музей. Щиро і щемно згадували свою колегу, близьку по духу людину, подругу учасники заходу: голова Чернівецької обласної організації національної спілки художників України ЮРІЙ ГУШКЕВИЧ, очільник Буковинського центру культури і мистецтва МИКОЛА ШКРІБЛЯК, відома колекціонерка, архітекторка і подруга Тамари Покотило ВІКТОРІЯ ТУЧИНСЬКА-ЕЛЬГІСЕР, родич, журналіст МИХАЙЛО ТОКАРЮК.

До заходу долучилися і працівники Чернівецької обласної універсальної наукової бібліотеки ім. М.Івасюка. Інтерактивний формат запропонувала поважному товариству завідувачка відділом зберігання та реставрації бібліотечних фондів ОЛЕНА РЄПІНА – вікторину на знання творчості художниці «Букет для пані Тамари». Всі знають, що однією із улюблених тем робіт для Тамари Володимирівни були квіти. Тож гості імпрези згадували, що першою квіткою, написаною для мами дитячою рукою художниці, був «Яблуневий цвіт», а улюбленою – лілея. Експресію полотен підсилювали назви – «Прості-прості хризантеми», «Сумні жоржини» тощо.

Ваги цій вікторині додала партнерська участь українсько-нідерландської компанії «Florium»: її переможці отримали від директора з маркетингу БОГДАНА ХМЕЛЬНИЦЬКОГО сертифікати – усього 4 – вартістю 500 грн кожний для придбання насіння квітів. Підтримка бізнесом визначних культурних проєктів є традиційною для Європи, тож не може не тішити, що такі традиції набирають обертів і в Україні.

Переможці вікторини, а це знані художники – ЛЮДМИЛА БОГДАН, АННА ФОЧУК, ЮРІЙ ГУШКЕВИЧ – охоче пристали на пропозицію кураторки та модераторки заходу, співробітниці музею ЛАРИСИ КУРУЩАК: виростити в себе на клумбі нові квіти, а відтак, «перенісши» їх на полотна, презентувати наступного року на день пам’яті художниці, продовживши проєкт «Букет для пані Тамари».

Про книги в житті Тамари Володимирівни, її приватну бібліотеку, частина якої зберігається у фондах ЧОУНБ, розповіла завідувачка відділом мистецтва ЛЮБОВ ШИЛЮК.

Експозиція художниці нараховує близько 60 робіт. Одна із тих, що презентується вперше – філософська інсталяція «Подвоєна реальність».

Виставка триватиме до 17 січня. Не баріться та відвідайте її – не пошкодуєте!

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *