Хто кого: сміття – нас, чи ми – його?

Відходи промисловості і побутової сфери в Україні стають все більш актуальною проблемою. Загальна маса накопиченого сміття перевищила вже 26 млрд тонн за щорічного приросту біля 1 млрд.т. І що прикметно для нашої економіки: лише 10-15% відходів використовуємо як вторинні ресурси , а решту звалюємо до сховищ, шлаконакопичувачів, териконів, звалищ, полігонів та інших «спеціально відведених» місць.

Багаті не розкидаються

Скажімо, торік повторно залучено до господарського обігу аж… 104,3 тис. т відходів, на 8,2% менше від попереднього, 2006-го.
Використані відходи в області в загальному обсязі ресурсів зайняли 23,2%. Тоді як у більш розвинених і багатших країнах – все навпаки. Бо там люди вміють заощаджувати ресурси. А ми поки що тільки тринькаємо.
Серед пріоритетних напрямів природоохоронної роботи не тільки держуправління охорони навколишнього природного
середовища в Чернівецькій області, а й екологів усієї держави є створення дієвої системи лімітів на утворення, розміщення та знешкодження відходів.
На території нашої, найменшої в Україні, області щорічно утворюється близько 80 тис.тонн побутових відходів і 315 тис.тонн промислових. І це тільки те, що включене до поданих проектів лімітів на утворення та розміщення відходів!

Смітники поза законом

У районах області відходи розміщують на 10 міських, 9 селищних та 289 сільських сміттєзвалищах. Площа земельних ділянок, зайнятих ними, становить 140 гектарів. Ніби й достатньо, але тільки на перший погляд. Адже в краї майже 90% сільських сміттєзвалищ не оформлені державними актами на право використання земельних ділянок під сміттєзвалища. Сільські ради спираються на акти відведення землі та паспорти сміттєзвалищ (останні – теж не в усіх!), але все одно ці смітники не повністю узаконені. Як пояснив у виступі на колегії держекології, присвяченій роботі природоохоронних органів та органів місцевого самоврядування, суб’єктів господарювання області у сфері поводження з відходами, начальник управління Г. Шутак, ця проблема постає через недостатнє фінансування сільських рад, які не в змозі замовити у землеупорядних організацій необхідну документацію на оформлення державного акта.

Відходи – на облік

Санітарно-екологічна обстановка у населених пунктах залежить від багатьох чинників. Першочергово – від грамотного поводження з відходами. А цей процес передбачає мінімізацію їхнього утворення, своєчасне видалення, зберігання, утилізацію та захоронення і, зрозуміло, повний облік.
Держуправління веде реєстри об’єктів утворення, оброблення та утилізації відходів, місць видалення відходів, а також видає дозволи та визначає ліміти на утворення та розміщення відходів у навколишньому природному середовищі суб’єктам господарювання, перелік яких визначають місцеві державні адміністрації. Підприємства, що отримали такі ліміти й дозволи, занесені до електронної бази даних із зазначенням фактичної кількості та класу небезпеки утворених відходів. Якщо 2006 року було видано 363 дозволи, 2007 – 347, то наразі таких суб’єктів господарювання 388 – тобто, за дозволами звернулися усі підприємці, що мають виробництва. Стільки ж планується на наступний рік.
Щоби отримати такий дозвіл, необхідно подати пакет документів. Зокрема, контролюється наявність договорів на передачу відходів іншому власнику, а у випадку розміщення відходів на власній території (сільські ради) – наявність документів, які підтверджують відведення в установленому законодавством порядку місць чи об’єктів розміщення відходів.

Як позбутися небезпеки…

Особлива увага приділяється небезпечним відходам, віднесеним до розділу А так званого Жовтого Переліку відходів. Для Чернівецької області це, в основному, відпрацьовані люмінесцентні лампи, акумуляторні батареї та відпрацьовані нафтопродукти. Збір люмінесцентних ламп здійснює МППП «Еколог Буковини». Збір відпрацьованих акумуляторних батарей – ліцензованими ТОВ «Комплекс і поставки», ТОВ «Екосистеми» тощо. На жаль, залишається невирішеною утилізація відпрацьованих нафтопродуктів. На сьогодні найближчі суб’єкти господарської діяльності, які утилізують нафтопродукти, розташовані у Дрогобичі та Львові. Беручи до уваги, що в Чернівецькій області підприємства переважно дрібні, на яких утворюється до 0,5 т відпрацьованих мастил, для кожного з них постає проблема високої вартості утилізації таких відходів. Але загалом в області щорічно утворюється близько 75-80 т відпрацьованих масел, що створює загрозу надмірного їхнього накопичення, тож і забруднення довкілля (спалювання, зливання у водні об’єкти тощо). Щоби вирішити цю проблему, на часі створення підприємства з приймання відпрацьованих мастил на території області.

…І не завалитися відходами

Як визнав начальник держуправління, робота з відходами в області є недостатньою. Особливо стосовно організації збору та переробки відходів і використання їх як вторинних матеріальних ресурсів:
– Ми, здебільшого, намагаємось усувати вже наслідки, і мало звертаємо уваги на причини, що породжують ці негативні явища, – сказав п. Шутак. – Безумовно, багато залежить від недоліків нормативно-правової бази у сфері поводження з відходами. Але наявні важелі впливу на ситуацію використовується не сповна. Проблема відходів починається з виробничої та побутової сфер. Саме тут має вестися робота зі зменшення обсягів утворення відходів, організації збору і розміщення та використання відходів як вторинної сировини. Згідно з наданими повноваженнями, таку роботу повинні спрямовувати органи місцевої влади.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *