«Хочу вийти з ПР офіційно, та партія… зникла»

Читач публічно виходить з Партії регіонів, зробивши заяву про це через газету

Дарма хвилюються, мабуть, ті, хто підозрює, що Партія регіонів «підіймає голову» після революції. Видима, зовнішня активність її представників на телеекранах цілком перекреслюється її бездіяльністю на місцях.

Цими днями до редакції звернувся наш читач Степан Петрович БЕРТ, який хоче офіційно вийти з Партії регіонів, але не має змоги це зробити… через фактичну відсутність ПР у Чернівцях.

Степан Берт – член ПР від 14 лютого 2012 р. До того був членом партії Тигіпка «Сильна Україна», працював членом дільничної виборчої комісії від цієї політичної сили. Коли «Сильна Україна» влилася в ПР, пан Степан не вступив до нової партії. Але 2012 йому надійшла пропозиція знову попрацювати в комісії  – цього разу від ПР. Попрацював. На дільниці конфліктів і фальсифікацій не було, результати в цілому відповідали загальним тенденціям у місті. А вже після виборів чоловікові запропонували вступити до лав партії. Так і вступив. Був рядовим партійцем: жодних заходів не проводив, у зборах участі не брав. А згодом поїхав на роботу до Польщі, тож за діями «своєї» партії спостерігав по телебаченню. Особливо – за розвитком подій на Майдані.

Повернувшись в Україну в середині лютого, одразу почав розшукувати представництво ПР, щоби вийти з неї. Прийшов на тодішню Червоноармійську, де розташовувався міський партійний офіс – двері зачинені, вивісок нема. На Міцкевича, де був обласний офіс – так само. Відвідав міське та обласне управління юстиції – там його запевнили, що юридичні адреси цих офісів не змінювалися та й змін до статуту відповідні парторганізації не подавали, як і жодної інформації про закриття чи розпуск партії не надходило.

Зібрався надіслати заяву про вихід з ПР до Києва, до центрального офісу Партії регіонів. Але попередньо розшукав через Інтернет адреси і телефони – за жодним номером ніхто так і не взяв слухавки. Тож відправляти листа туди, звідки він, найімовірніше, повернеться адресатові, не бачить сенсу.

– Я не хочу бути схожим на героя фільму «Весілля в Малинівці», який обертав шапку залежно від зміни влади, – каже Степан Берт. – У мене немає жодного інтересу до перебування в партії, я не входжу до державних структур, не чекаю реваншу цієї партії. Хочу вийти з неї з внутрішніх переконань, і хочу зробити це офіційно.

Юридична освіта і досвід роботи юристом підказує пану Степанові дещо екзотичний вихід з ситуації: – У цивільному праві є таке поняття, як «заочне рішення суду», – ділиться Степан Берт. – Людині, яку викликають до суду, тричі відправляється повістка. Якщо не виходить особисто її доставити – подається оголошення  у місцеву й центральну газети: оголошення долучаються до цивільної справи, відтак вважається, що людина попереджена і не має права оскаржувати рішення суду, яке приймалося без її присутності. То, можливо, якщо не вдається знайти партію, аби з неї вийти, то можна оголосити про свій вихід через ЗМІ, і це буде зараховане?»

Редакція спробувала допомогти читачеві. Звернулися до офіційного сайту Партії регіонів. На жаль, там немає кнопки «контакти» або «зворотній зв’язок». Зате в розділі «О партии» знайшли «Руководство партии». Там зазначається, що «Председатель партии – Азаров Николай Янович». Відомо, що він за межами України, тож пошукали заступника з відповідних питань. Серед «заместителей главы партии» знайшли потрібного: «Дмитрий Алексеевич Шенцев – заместитель Председателя ПАРТИИ РЕГИОНОВ по организации работы в регионах». Знайшли його в соціальній мережі Фейсбук, повідомили про ситуацію. На час, коли друкувалася газета, відповіді не отримали.

До одного з місцевих керівників ПР вдалося додзвонитися. Голова виконкому Чернівецької обласної організації Партії регіонів Матвій Куцак на запитання кореспондента, що ж робити людині, яка хоче вийти з ПР, пояснив: – Хочу запевнити, що незабаром мрія цієї людини збудеться і все буде нормально. Так, фактично якийсь час наша партія в Чернівцях не працює, тому що офіси були пограбовані. Нехай ця людина вийде на зв’язок з керівником районної організації за місцем проживання і віддасть йому заяву.

Того, що рядовий член партії не знайомий особисто з керівництвом і, тим паче, не має номерів мобільних телефонів, п. Куцак, очевидно, не припускає.

Тим не менше, рекомендації п. Куцака переказуємо нашому знайомому та іншим бажаючим вийти з Партії регіонів. Але, про всяк випадок, надаємо йому можливість заявити про свій вихід публічно. Щоби потім ніхто не мав підстав включати його в списки членів партії і списувати на нього певні суми. Бо така ймовірність випливає з оприлюднених нещодавно документів місцевої ПР.

Маріанна АНТОНЮК, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *