Фронт кличе і медиків. А хто лікуватиме буковинців?

Медиків Буковини масово призивають воювати. Повістки приходять до усіх лікувальних установ міста. Їхні керівники б’ють на сполох: хто ж лікуватиме людей в області?..

Під мобілізацію потрапили лікарі «швидкої». Вони вже отримали повістки і проходять медогляд.

– Наразі ми отримали 16 повісток. Десять з них роздали, і лікарі пішли на медкомісію, – каже Володимир ЄЛЄНЄВ, головний лікар Чернівецького обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф. – Ще сім з різних причин не вручили: хтось у відпустці, хтось перебуває за межами області, кілька чоловіків на лікарняному.

Троє медиків чернівецької «швидкої» вже півроку перебувають у зоні АТО. Там виконують свій безпосередній обов’язок: надають першу допомогу, рятують життя людей.

– Ніхто з лікарів не відмовляється від отримання мобілізаційного посвідчення, – зазначає Володимир Єленєв. – Хоча, зважаючи на загальну ситуацію в Україні – загрозу терактів, постійні повідомлення про замінування цивільних об’єктів і загального збільшення кількості викликів «швидкої» через серцево-судинні захворювання, медики екстреної служби потрібні і тут, у Чернівцях.

Чверть медичного персоналу Чернівецького обласного онкодиспансеру отримала повістки. Усім – від 25 до 45 років.

– Повісток дуже багато. Наша лікарня нині перевантажена: пацієнтів не 100, а 135 відсотків, – каже Анатолій ГОНЦА, головний лікар онкодиспансеру. – Ми занепокоєні тим, що у краї нікому буде рятувати людей від раку. Боремося за раннє виявлення, але ж виявляти буде нікому. Ситуація важка.

Чи не найбільша лікарня Чернівців – обласна – теж отримує повістки. Наразі їх надійшло 121.

– Причин для паніки нема, – наголошує Володимир УШАКОВ, головний лікар Чернівецької обласної клінічної лікарні. – Наші лікарі готові не лише працювати у зоні АТО, а й розгорнути на базі нашого терапевтичного відділення хірургію і приймати поранених з фронту. Я попередив своїх підлеглих, що за ухиляння від мобілізації загрожує позбавлення волі на термін від двох до п’яти років.

Менше повісток отримала Чернівецька міська лікарня швидкої медичної допомоги. Поки що для проходження медкомісії викликали 27 лікарів.

– Наш медичний заклад – ургентний. Ми цілодобово приймаємо хворих і проводимо операції. Можливо, через це повісток не так багато, – вважає головний лікар Олександр ГРУШКО.

Натомість під час брифінгу Віталій ЧУРАЙ, обласний військовий комісар, повідомив, що лікарі на фронті справді потрібні, але не так багато.

– Ми повинні призвати 22 лікарів – офіцерів запасу, – каже Віталій Чурай. – Серед них можуть бути й жінки.

Олена ТИМОФІЙЧУК, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *