Електрика з власного господарства

Вітряк, що виробляє електрику – вже далеко не фантастика. Чернівчанин Василь ЛУК’ЯН – творець саме такої диво-машини.Заощадження… на 3 місяці
Пан Василь давно мріяв створити вітряк, який подавав би до його будинку електрику. Але постійно виникали труднощі з деталями, які важко знайти навіть на ринку. Довелося дещо переробляти, налаштовувати так, як треба. Таким чином, буковинець використав лише 15%  матеріалів з тих, що були, а решту – докуповував. Але за два роки ентузіаст реалізував свій задум.
– Енергію потрібно використовувати природну, а електрику – заощаджувати – стверджує пенсіонер. – Минулої весни в нас були сильні вітри. Коли б акумулювали їхню енергію за допомогою такого вітряка, на кожному можна було б заощадити 100-150 кВт!
Про устрій вітряка Василь Євгенович дізнався з технічної літератури, обмінювався досвідом з фахівцями. «До установки вбудований генератор, який передає енергію до акумулятора. До речі, можна використати і автомобільний, – розповідає чернівчанин. – Навіть коли акумулятор зарядиться повністю, енергія не пропаде». За кордоном уже всюди генерують електроенергію за допомогою таких вітряків, невдовзі і ми підемо за ними – переконаний пан Василь.
Не встиг умілець виготовити свій пристрій, як уже хоче вдосконалювати його:
– Такий вітряк – уже вчорашній день. Якщо моє «дітище» для роботи «хоче» вітру силою 4-5 м/сек, то нові, «фірмові» вітряки працюють в умовах вітру 3, а іноді і 2 м/сек. Тому, я буду ще працювати над його удосконаленням!
Після створення цієї машини Василь Євгенович загорівся ідеєю сонячних батарей. Але поки не може знайти спеціальних запчастин і матеріалів!
– Дивлюсь я на небо і серце крається – скільки енергії пропадає! – задумливо говорить він. А ще пан Василь встановив дистанційне керування на гаражні ворота. За допомогою пульта, який діє на відстані 100 метрів, винахідник відкриває їх.
За технікою – великі перспективи!
Чернівчанин гордиться своїми винаходами. Експериментувати починав ще замолоду. Лише поки в армії служив, отримав 11 заслужених відпусток за різні технічні удосконалення. А от однодумців-технарів у Чернівцях пан Василь не має: люди нині більше цікавляться готовими приладами.
– Я ж отримую задоволення лише від того, що створюю сам, – зізнається він.
А ще Василь Лук’ян незадоволений тим, що юнаки і дівчата не цікавляться технікою:
– Замість того, щоби зайнятися якоюсь корисною справою, молодь нищить себе алкоголем та наркотиками. Якби в молодості я мав комп’ютер, то за життя зміг би реалізувати значно більше задумів… Закликаю молодих: цікавтеся технікою! Це дуже корисна та цікава справа, за нею – великі перспективи!
Микола КОБИЛЮК, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *