Для нашого й вашого здоров’я

Результат роботи виконавчої влади Чернівецької області в галузі медицини – збудовані сільські амбулаторії, відремонтовані дільничні лікарні та придбане медичне обладнання.

Проголошення року роком певної галузі – це звернення до громади, до суспільства, до громадян особисто. Це зосередження уваги влади і по вертикалі, і по горизонталі, представницької і виконавчої, на конкретних питаннях, які потребують вирішення. Рік медицини на Буковині не обмежився 2007-м, а заходи, спрямовані на вдосконалення медичної галузі, продовжують залишатися серед пріоритетів виконавчої влади краю.

Саме про охорону здоров’я в краї йшлося на прес-конференції голови обласної державної адміністрації Володимира Куліша за участі начальника Головного управління охорони здоров’я Ігоря Шкробанця, голови Кельменецької райдержадміністрації Петра Телешмана, голови райради В’ячеслава Дєдова, головного лікаря Кельменецької центральної районної лікарні Миколи Личука, яка відбулася у Кельменцях.

Такий підхід послуговує сигналом для бізнесу, місцевої влади, фахівців конкретної галузі, зокрема, медичної, про те, що охороні здоров’я буде приділена увага з концентрацією усіх можливих матеріальних, кадрових, фінансових ресурсів. «Рік медицини на Буковині не завершився два роки тому, а триває й досі», – наголосив під час спілкування з журналістами крайових ЗМІ Володимир Куліш.

Наприклад, на Кельменеччині Рік медицини розв’язав проблему з молодими лікарями. 18 молодих лікарів прийшли працювати в район. До сьогодні проблема забезпечення кадрами, омолодження кадрового складу була нагальною для Кельменецького району. Рік медицини підтвердив, що крайова влада у своїй роботі керується принципами створення комфортних умов для праці лікарів, для підвищення якості медичного обслуговування, відповідної матеріальної стимуляції, в тому числі вирішення житлових проблем.

Головний медик краю зазначив, що тільки цього дня відзначаються дві очікувані та важливі події: на базі Кельменецької центральної районної лікарні відкрито Міжрайонний центр профілактики та ранньої діагностики захворювань жінок репродуктивного віку і відділення анестезіології, реанімації та інтенсивної терапії.

А вже до кінця року буде відкрито геріатричний пансіонат, поєднаний з медичним закладом з надання первинної допомоги людям похилого віку в Ленківцях, який створюється не тільки з точки зору забезпечення якісних умов перебування людей похилого віку, а і для надання медичної допомоги – обстеження та лікування, тобто геріатричний пансіонат поєднуватиметься з мінілікарнею.

Невдовзі запрацює також друга черга Сокирянської центральної районної лікарні, фактично завершене будівництво центральної районної лікарні в Герці і наразі вирішується питання про укомплектування обладнанням.

Завершена реконструкція першої черги Красноїльського протитуберкульозного санаторію, де створені належні умови для перебування хворих і який з притулку для тих, хто не мав де жити, перетворився на сучасний лікувальний заклад.

Ігор Шкробанець висловив переконання, що друга черга протитуберкульозного санаторію в Красноїльську матиме статус не обласного, а регіонального.

Завершено ремонт реанімації для малечі в обласній дитячій лікарні, завершується реконструкція протитуберкульозного дитячого санаторію в Садгорі. «Незважаючи на кризовий період у світовій економіці, в галузі охорони здоров’я краю триває Рік медицини, і це завдячуючи тому, що є професійне розуміння значення медичної галузі для соціуму», – відзначив Ігор Шкробанець.

За три останні роки тільки по капітальних вкладеннях залучено коштів на загальну суму 215 млн. грн. «Це не просто статистика, – підкреслив Володимир Куліш. – Ці цифри матеріалізовані у збудованих ФАПах, амбулаторіях, капітально відремонтованих та відновлених дільничних лікарнях, придбаному дорогому, необхідному для краю обладнанні, збільшенні витрат на ремонти, реконструкції лікарняних закладів».

Цього року у медичну галузь вже залучено понад план 25 млн. грн капітальних інвестицій. Прийнято рішення, що жоден проект з будівництва ФАПу чи амбулаторії на селі не приймається до виконання, доки в ньому не буде передбачено житлові умови для лікаря.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *