День народження Тараса Шевченка по-чернівецьки

200-річчю українського генія – гідну зустріч?

Буковина – край специфічний і толерантний. І толерантний, на жаль, до будь-чого… Тож і за прикладом далеко ходити не треба.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Як і все прогресивне людство, краяни готуються нині до відзначення 200 років від дня народження Тараса Шевченка. Тільки робиться це вельми в оригінальний спосіб – і вже протягом тривалого часу. Йдеться про трансформацію магазину «Кобзар» на Центральній площі Чернівців. Згадаймо, протягом кількох десятиліть це була велика книгарня, розміщена у двох залах. Потім магазин почали переоблаштовувати: спочатку модні мешти посунули книги на 2 маленькі стелажі біля самісінького входу, а відтак і вони зникли. Як і вивіска із назвою магазину «Кобзар». Та, пригадується, у період, коли обласна влада розпочинала реорганізацію книжкових магазинів, губернатор області пообіцяв розібратися з тим, хто прихопив собі книжковий магазин «Кобзар» і повернути книги до центрального магазину обласного центру. І розібралися до того, що «Кобзар»  у Буковинському вінку Шевченкові заступив «Сбербанк Росії». Дуже символічна, з огляду на нинішні події, зміна, не знаходите?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

І творилася вся ця, м’яко кажучи, чудасія під пильним поглядом Кобзаря з постаменту на Центральному майдані обласного центру, чия фігура сумно відбивається у вітрині «переформатованої» під фінансову установу іноземного банку книгарні. Тож спало мені на думку перефразувати слова Великого Кобзаря:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Діти мої, діти мої,

Лихо мені з вами,

Що ж ви мене,

Батька свого,

На срібло-гріш проміняли.

 

А висновок з цього напрошується дуже сумний: чи гідна поваги така нація?

Ярема ТЕВТУЛЬ, професор, член НСЖ України, фото автора

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Думок на тему “День народження Тараса Шевченка по-чернівецьки”