Чому подорожчали котли на дровах?

Бо на українців очікує важкий рік і «газова війна»

Отож шукайте та встановлюйте альтернативні джерела опалювання, утеплюйте квартири – таку пораду дав буковинцям заступник Голови Верховної Ради України Руслан КОШУЛИНСЬКИЙ під час суботнього перебуваня у Чернівцях.

Заступник спікера відвідав Буковину з метою з’ясування настроїв народу щодо питань, які зараз найбільше хвилюють Верховну Раду як вищий законодавчий орган, – а це  загальнополітична ситуація в країні та потрібність референдуму й змін до Конституції.

Власну позицію Кошулинський озвучив так: «Я противник того, щоби проти автоматів виставляли референдум». Він також наголосив, що в.о. Президента не має права вносити зміни до Конституції. Треба дочекатися легітимного глву держави. Тим паче, до 25 травня залишилося зовсім небагато часу.

Інша справа, місцеве самоврядуавння. Права громад, на думку Кошулинського, потребують як розширення, так і змін механізмів дії. Але для цього достатньо законодавчої хартії. А щоби не повторилося торішнього самоуправства центру, коли в органів самоврядування з казначейських рахунків вилучили 9 млрд. (!!!) грн, потрібно всього- навсього кошти громади спрямовувати, приміром, у муніципальний банк або будь-яку іншу державну скарбницю.

Водночас Руслан Кошулинський категорично проти розширення повноважень обласних і міських голів. Він справедливо вважає, що мало повноважень не у голів, а у громади, яка не може відкликати ні бездіяльного депутата, ні хапугу-голову.

– Хто такий міський голова? Це – керівник великого логістичного центру, який, користуючись власністю міської громади, оперуючи нею, забезпечує якісне функціонування міста. І крапка. Він точно не є суперфахівцем. Як тільки мені міський голова каже, що він – визначний господарник і фахівець, рахуйте, що це проблема, – наголосив Кошулинський. –Чому? Бо це означає, що він на власний розсуд, так як він знає, буде провадити вашу і мою господарку замість того, щоб він виконував моє і ваше завдання: організував вивіз сміття та прибирання вулиць, забезпечив водою, організував оренду й продаж мого майна і землі, якщо я того захочу. І все. Таким є його завдання. Та як тільки він каже, що в нього мало повноважень… Якщо у когось і мало повноважень, то тільки у міської громади. Вона ж  обмежена у таких функціях, як механізм місцевого референдуму, механізм відкликання депутатів чи мера тощо…

І без жодних агітацій заступник спікера, який є членом ВО «Свобода», побажав чернівчанам обрати гідного міського голову 25 травня.

Відповідаючи на запитання журналістів, гість зізнався, що у нього багато претензій до коаліції. Та на вигук «наших б’ють», треба збігатися, а не розбігатися. А у нас нині саме така ситуація. Та попри все, переконаний Кошулинський, українці вистоять, бо після Майдану в них «проклюнулася»  така риса, як «впертість істини» (за висловом Ганді). Ще й політична культура виросла. А щодо млявості та неякісного проведеня антитерористичної операції, то це наслідок розвалу та знищеня армії. На модернізацію збройних сил потріно буде щонайменше 5% ВВП.

На глибоке переконання Руслана Кошулинського, за чннної Верховної ради у нас не буде навіть уразаного люстраційного закону, тож нема поки що мови ні про фінансові розслідування, ні про боротьбу з корупцією. Більше того, нинішні нардепи навіть не підняли прогресивний податок з багатих, а переклали тягар затягування пасків на бідних. 12 тисяч соціальних працівників позбулися роботи. Натомість 16 млн. грн. на референдум знайшли. І це обурює Кошулинського.

«Навіть сепаратистів ми не можемо повиганяти з Верховної Ради, – зізнався київський гість. – Адже це може зробити виключно Генпрокурор, а ми зараз маємо лише виконувача обов’язків Генпрокура».

Людмила ЛЕБЕДИНСЬКА «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *