Чому чернівецька суддя, яка отримала хабар, досі працює

Плюнь у вічі –  скаже «Божа роса»

Народна мудрість якнайкраще передає те, що дозволяють собі в Україні недоторканні судді.  

Три місяці минуло відтоді, як у Чернівцях під час передачі хабаря затримали суддю Апеляційного суду. І не просто суддю, а заступницю голови суду. Операцію із затримання проводили представники столичної СБУ, їхня ж прес-служба подавала інформацію про подію: «Затримана вимагала $15 тис. від колеги – судді райсуду, якого обвинувачували у прийнятті неправосудного рішення. Розпочате кримінальне провадження за ч. 4 ст. 368 ККУ – отримання неправомірної вигоди». За три місяці ця суддя не лише не притягнута до відповідальності, але й не звільнена з роботи. Лише переобрана з посади заступника голови суду буквально через кілька днів після скандалу, і то вибори були «планові», а не через скандал.

Список суддів Чернівецького Апеляційного суду

1

 Притягнути суддю до відповідальності – процедура не проста. Але можлива. Справді, ч.5 ст. 126 Конституції України передбачає, що суддя звільняється з посади органом, що його обрав (Верховна Рада України) або призначив (Президент України), у разі, зокрема, порушення суддею вимог щодо несумісності, порушення суддею присяги. Але «питання про відсторонення від посади осіб, що призначаються Президентом України, вирішується Президентом України на підставі клопотання прокурора в порядку, встановленому законодавством. Відсторонення судді від посади здійснюється Вищою кваліфікаційною комісією суддів України на підставі вмотивованого клопотання Генерального прокурора України в порядку, встановленому законодавством» (ч. 3 ст. 154 КПК України). Тож мало не щотижня про відкриття дисциплінарних проваджень повідомляє сайт Вищої кваліфікаційної комісії суддів України. Що ж повідомляє цей сайт про затриману чернівецьку суддю?

Перше засідання Комісії з цього питання було призначене на 19 травня. На ньому були відсторонені від посади 7 суддів. Питання ще по двох, серед яких і чернівецька – відкладені (на фото).

2

З власних джерел «Версіям» стало відомо, що мотивували це тим, що зазначена суддя перебуває у відпустці і не була належним чином поінформована про засідання Комісії. Наступний розгляд питання «чернівецької судді» був перенесений на 24 червня (фото порядку денного).

3

 

На тому засіданні шістьом суддям продовжений строк відсторонення від посади, і знову питання про відсторонення від посади судді Апеляційного суду Чернівецької області відкладене (фото).

4

Цього разу, стверджують інсайдери, про це клопотав особисто Генпрокурор. Мотиви не відомі, терміни не відомі. Принаймні, серед засідань Комісії у липні і серпні це питання в порядку денному не значиться.

Отже, мине щонайменше 4 місяці від дня, коли «на гарячому», на хабарі в 5 тис. дол. (а загальна сума хабаря, нагадаємо, була 15 тис. дол.) затримали суддю обласного Апеляційного суду, а вона досі навіть не відсторонена від роботи. Пов’язане таке затягування з суто процедурними причинами чи це спосіб «забути» проблему; які зв’язки, окрім професійних, пов’язують затриману суддю з колегами у Вищій кваліфікаційній комісії суддів та у вищих судових органах країни, а також із органами прокуратури і місцевими чиновниками тощо, спробують розібратися журналісти «Версій».

Тим часом, до обласної прокуратури надійшла групова скарга  від мешканців Буковини, які вважають себе потерпілими від несправедливих ухвал тієї самої судді Апеляційного суду. Серію матеріалів про тернистий шлях спроб притягненні судді до відповідальності і страждання тих, які судилися за своє майно і втратили його «завдяки» ухвалам цієї судді, – читайте в наступних числах «Версій».

Маріанна АНТОНЮК, «Версії»

 

 

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *