Чернівецьких зубрів паспортизують

Науковці Чернівецького національного університету в рамках виконання спільного наказу Держкомлісгоспу та Мінприроди “Про затвердження Плану дій щодо збереження зубра в фауні України” запрошені до участі в розробці і проведенні паспортизації популяцій тварин, що знаходяться в межах Чернівецької області, розробці заходів з їх збереження та проведення інформаційно-просвітницьких акцій. Спираючись на результати подібних робіт, що розпочаті в інших регіонах України, планується розробити загальний план розселення цього благородного виду в різних куточках нашої країни.

Чисельність червонокнижного виду – зубрів в Україні на початок 2008 року складав приблизно 260 особин, що є найнижчим показником за останнє десятиріччя. На думку В.Ф.Череватова, завідуючого кафедрою зоології біологічного факультету ЧНУ, яка є співвиконавцем дослідження разом з інститутом зоології ім. І.І.Шмальгаузена НАН України, – найбільш суттєвими причинами зменшення чисельності зубрів на території України є зростання браконьєрства, посилена урбанізація та нарощення інтенсивності рекреаційного навантаження, зменшення кормової бази, несприятлива вікова та статева структура популяцій зубра. Вид фактично вимирає.

Вивчення реального стану популяцій буковинського зубра дозволить підібрати оптимальні умови його існування та розмноження, зробить буковинські Карпати більш привабливими для туристів, збереже і примножить видове різноманіття різних регіонів України. Програма досліджень має відповідне фінансування і розрахована до 2011 року.

Контактні телефони для отримання довідкової інформації  (0372) 584841

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *