Чернівецька ДПС – в антирейтингу регіональних податкових


Ідеться про блокування податкових накладних

.
Про це написав Цензор.net і опублікував антирейтинг областей, де найбільша динаміка росту блокування податкових накладних. Як правило, такі податкові переважно очолюють “підвішені” виконувачі обов’язків, окремі з яких пов’язані з силовиками. Та, на жаль, до п’ятірки провідних в антиренйтингу регіональних податкових служб потрапила і Чернівецька ДПС, що підтверджується скаргами наших буковинських підприємців. І переважно всі схиляються до думки, що у такий спосіб відбувається знищення малого та середнього бізнесу в Україні та послаблення її й без того підірваної війною економіки.
Яким саме чином це відбувається, пояснила Мирослав Лаба, експертка аналітичного центру Спілки українських підприємців: “Якщо фірма купила імпортні куртки та продала ці ж куртки для ЗСУ, тоді в неї все окей, тому що і на вході і на виході – один товар. Але коли підприємець хоче сам пошити ці куртки, він має купити нитки, матеріал, обладнання, у нього мають бути найняті працівники, йому потрібно подати таблицю платника податку, яку має погодити податкова служба”, –.підкреслює експертка, наголошуючи, що наявна система сповільнює першочергово розвиток виробничої сфери в Україні.
Дослідниця проблеми Тетяна Коломиченко, журналістка Цензор.net, наводить такий факт: нині кожен десятий український бізнес щомісяця стикається з блокуванням податкових накладних, а це – 24-28 тис. компаній. І майже 20 тисяч із них подають скарги. А 19-ти тисячам скарги задовольняються. Але ж це не тільки час і нерви! Найцікавіше в іншому. Підприємці розповідали, як після невиконання судового рішення податковою, платили хабарі за розблокування ПН регіональним податковим комісіям.
Вартість хабаря регіональним комісіям становить 2-3% від загальної суми ПН.
“Оця територіальна прив’язка, по-перше, дає можливість корупційного тиску на бізнес, якщо місцевий чиновник має певне бажання виставити свої умови. По-друге, вона дає різне трактування одних і тих самих ситуацій. По одній і тій самій таблиці даних в Вінниці приймається позитивне рішення, а в Запоріжжі негативне”, – пояснює експертка Мирослава Лаба. ¬¬
¬¬Загалом у цих історіях з блокуванням податкових накладних дуже багато хитромудрих переплитінь і маніпуляцій не тільки з боку податкових служб, а й «батька» їхньої організації Данила Гетманцева, голови комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики. Тож спрямовую охочих до буквально детективних розслідувань Тетяни Коломиченко. (Хто найактивніше блокує податкові накладні: Антирейтинг регіональних податкових служб Джерело: https://biz.censor.net/r3461687)
А слуга народу Кривошеєв, який вийшов із партії, додав, що йому соромно, що він раніше про це мовчав, але “є речі, про які зараз мовчати не можна”. Тож Кривошеєв планує публічно критикувати ініціативи Данила Гетманцева: “Я противник ініціатив Данила Гетманцева, але він має безпрецедентний партійний мандат на просування своїх ідей». Джерело: https://censor.net/ua/n3433869
Згідно з даними ДПС, упродовж 8 місяців 2023 року ріст блокування спостерігався у 50% областей.
Лідером антирейтингу з кількості блокування ПН є Черкаська область. Якщо в січні регіональною податковою було заблоковано 5390 податкових накладних, то у серпні – 25278. Ріст склав 469%.
У натуральному ж виразі Черкаська область займає лише третє місце. Найбільша кількість заблокованих ПН у Києві та Львові – там де велика концентрація бізнесу.
Ось 5 областей, в яких спостерігається найбільший ріст блокування ПН: Черкаська, Херсонська, Львівська, Чернівецька та Харківська. Буковина на четвертому місці знизу зі зростом блокування податкових накладних – 181%.
Очолює Головне управління ДПС у Чернівецькій області 50-річний Віталій Шпак. Трудову діяльність в органах ДПС розпочав у 1999 році. На керівних посадах з 2001 року За фахом він економіст, тож не може не розуміти, чим обертається для економіки України така політика.
Людмила Чередарик

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *