Чергова втеча: адвокати стубровані зникненням підозрюваних у злочинах часів Майдану

Ще один підозрюваний у злочинах проти активістів Євромайдану втік з-під домашнього арешту – можливо, в Росію. Адвокат потерпілих не виключає існування цілої системи протидії розслідуванню.

Відсутність належного контролю за підозрюваним у справі про побиття, викрадення та катування активістів Євромайдану взимку 2013-2014 років членом харківського бійцівського клубу “Оплот” Таваккулом Рагімовим з боку суду та міліції дає підстави побоюватися, що його втеча з-під домашнього арешту не виняток. Так прокоментував адвокат потерпілих під час Майдану Павло Дикань на прес-конференції в Києві в понеділок, 14 вересня, зникнення тижнем раніше фігуранта кримінальної справи проти харківських “тітушок”, відпущеного з-під варти.

Зв’язок із сепаратистами

Нинішній втікач Таваккул Рагімов – обвинувачений у викраденні та катуванні людей у січні 2014 року. Він уже тоді був не лише бійцем харківського “Оплоту” й активістом силового крила так званого “Антимайдану”, а й сержантом міліції. За словами старшого прокурора Генпрокуратури України (ГПУ) Олексія Донського, Рагімова підозрюють в тому, що він був одним з близьких поплічників лідера “Оплоту”, колишнього працівника харківського УБОЗу капітана міліції Євгена Жиліна. Останнього Служба безпеки України (СБУ) називає “лідером терористичної організації” й інкримінує йому фінансування диверсійної групи, створеної одним із керівників проросійських сепаратистів з так званої “Донецької народної республіки”.

Вже після подій на Майдані й переформатування влади в Києві Рагімов обійняв посаду слідчого в одному з райвідділків харківської міліції. Його не відсторонили від виконання службових обов’язків навіть після висунення йому обвинувачення у скоєнні тяжких правопорушень. Представники Генпрокуратури заявили, що в них не було законних повноважень вимагати відсторонення Рагімова, а “в МВС ніхто не виявив такої ініціативи”.

“Безпрецедентне” судове рішення

8 липня, одразу після завершення досудового слідства та напередодні передання справи проти Рагімова та його спільників до суду, суддя Печерського райсуду Києва Катерина Середа відмовилася його заарештувати і відпустила під домашній арешт. “Це безпрецедентне рішення, яке не засноване на законі про звільнення особи з-під варти”, – заявив на прес-конференції старший прокурор Генпрокуратури Олексій Донський.

Координаторка громадянської ініціативи “Євромайдан SOS” Олександра Майтвійчук в інтерв’ю DW зазначила, що на запитання до судді щодо мотивів свого рішення та відповіла, що Рагімов є працівником міліції, а це, мовляв, є аргументом на користь того, що він не буде тиснути на свідків та виконуватиму всі вимоги суду. “Це дивно, бо саме правоохоронці підозрюються у вчиненні особливо тяжких злочинів проти мирних активістів Майдану”, – зазначила Матвійчук.

На думку прокурора Доньского, Рагімов і не думав співпрацювати з правосуддям, а заздалегідь готувався до втечі ще від середини серпня. Прокурор повідомив, що під час домашнього обшуку в підозрюваного 3 вересня, коли Рагімов порушив режим перебування в помешканні під домашнім арештом, в його комп’ютері була виявлена переписка з людьми, які обіцяли на його порхання зробити йому російський паспорт. Однак оголошений у розшук Рагімов був лише 7 вересня, коли він не з’явився за викликом на засідання суду. Тепер прокуратура припускає, що він міг втекти до Росії.

Не перший випадок

Втеча від правосуддя Рагімова – вже третій випадок ухилення від правосуддя важливих свідків та злочинців у справах про репресії проти учасників Євромайдану, сказав в інтерв’ю DW Павло Дикань. За його словами, крім Рагімова, раніше з-під арешту втік екс-командир спецроти розформованого спецпідрозділу МВС “Беркут” Дмитро Садовник, а також Віктор Тиндюк, водій автомобіля, на якому викрадали Вербицького та Луценка. “Це все фігури третьої ланки, які могли вивести слідство на замовників та організаторів злочинів на Майдані. Раніше була організована структура злочинного угрупування, що діяло в країні від 2010 року. Так само і зараз існує якесь злочинне угрупування, що “впливає” на суддів”, – сказав адвокат.

Правозахисник, що координує роботу адвокатів родин “Небесної сотні” Тарас Гатляк, в інтерв’ю DW також висловив стурбованість загрозою втечі ще трьох ключових фігурантів кримінальних справ щодо переслідування активістів Майдану. За словами правозахисника, йдеться про колишніх заступника командира київського полку “Беркуту” Олега Янишевського, екс-командира харківського “Беркуту” Владислава Лукаша і екс-начальника управління СБУ в Києві та Київській області Олександра Щеголева. “Їхні справи яких на даний момент розглядаються в судах”, – сказав правозахисник.

Гатляк та інші адвокати та правозахисники, що опікуються справами переслідувачів активістів Майдану, наголошують: тільки зниження уваги суспільства та медіа до цих справ здатне поховати пошуки правди та встановлення всіх винних у злочинах майже дворічної давнини. Адже усі рішення щодо звільнення підозрюваних під домашній арешт із їхньою наступною втечею ухвалювалися суддями тільки тоді, коли в залі суду були відсутні журналісти та представники громадськості, зазначають правозахисники.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *