Буковинські Шипинці – столиця українського боксу

Навряд чи є ще в Україні друге таке село, в якому виховують не тільки чемпіонів України, а й чемпіонів Європи та срібних призерів світу!!! Нині Боксерський клуб «Шипинці» святкує 20 років.

А почалося все два десятиліття тому з ініціативи майстра спорту, колишнього переможця Спартакіади СРСР і нинішнього заслуженого тренера України та судді міжнародної категорії Івана Собка, підтриманої братами-підприємцями Володимиром і Віктором Захарчуками. Таким чином 2000 року в селі виник Боксерський клуб «Шипинці», який невдовзі став філією обласної дитячої спортивної школи «Авангард» при фізкультурноспортивному товаристві «Україна». І до слова, за свідченням старшого тренера Андрія Грудея, який суттєво допоміг у підготовці цієї публікації, за що авторка дуже йому вдячна , у Шипинцях відсутні наркомани, алкоголіки й хулігани, бо тільки ринг став місцем бійок та з’ясування стосунків. І саме завдяки професійному рингу, який свого часу придбав для клубу підприємець Володимир Захарчук (так-так, це саме той Захарчук, гірські рятувальники якого у 2008 і 2010 роках рятували на своїх катамаранах під час повені буковинців), тут стало можливим проведення всеукраїнських боксерських турнірів. Між іншим, жодні змагання в Шипинцях не проходять без вболівальників: тут усі розбираються у тонкощах цього складного й видовищного виду спорту. І стався потужний поворот у розвитку та житті Шипинців: невдовзі саме тут проходили чемпіонати України з боксу та найрізноманітніші міжнародні турніри. Адже вихованці клубу швидко посіли найвищі щаблі на всеукраїнському боксерському Олімпі.

Чемпіон області Богдан Паранюк (у червоному),
суддя Іван Рупташ, тренер Андрій Грудей

 

Іван Рупташ, бронзовий призер чемпіонату України, переймається розвитком фізкультури та впровадженням здорового способу життя в Шипинцях, працюючи інструктором по спорту. Неодноразовий призер чемпіонатів України Максим Скаріотський, приміром, став першим буковинським призером «Кубка Карпат» , а Михайло Мотрюк – першим майстром спорту серед шипинських вихованців. Іван Страшний – 5-те місце на чемпіонаті світу серед юнаків 2010 року –визнаний найкращим боксером України у своїй категорії (48 кг). Уявляєте, що підсвідомо відбувається з противником, коли оголошують це прізвище? Кандидати у майстри спорту, чемпіони та призери України брати Максим та Артем Крупи, Артем Садчиков, призери міжнародних турнірів Олег Зайшлюк і Роман Урсуляк… Мабуть-таки Шипинці – якась особлива земля, яка народжує бійців. Бо ще у 70-х роках минулого століття уродженець села Володимир Миронюк став найсильнішим у Європі й нині на малій батьківщині чемпіона проводиться турнір його імені. Півстоліття ніхто не міг повторити його здобуток. І тільки зараз це вдалося односельцю Миронюка, гордості Буковини, майстру спорту міжнародного класу Степану Грекулу, який, до слова, мешкає і тренується у Шипинцях в Івана Собка. Шипинські люди, на глибоке переконання Андрія Грудея, вперті та завзяті, а бокс вимагає шаленої наполегливості й праці. Може, звідси й перемоги, підсумував старший тренер. І навіть не доводиться дивуватися такій боксерській звитязі шипинчан, якщо згадати, що вже мало не тисячу літ тому Шипинську землю населяли воїни-хлібороби, захисники подністровських слов’янських земель, легенди про хоробрість і силу яких дійшли до наших днів. На бойову практику – спаринги – шипинські спортсмени їздять до Чернівців, де їм допомагає у тренуваннях екстренер олімпійської збірної України з боксу Ільдар Шарафутдінов. А невдовзі їм доведеться переїжджати до іншого приміщення, бо нинішній зал не опалюється: газ дорогий. Виникли й фінансові проблеми. «Через них нам не вийде відзначити 20-річний ювілей клубу безпосередньо спортивними змаганнями, – шкодує п. Грудей. – Хоча на 10-річчя клубу ми провели турнір, на який до нас з’їхалися 200 боксерів з усіх куточків України, яким забезпечили безкоштовне проживання». Та попри всі негаразди, шипинські спортсмени разом зі своїми меценатами не падають духом, а брати Захарчуки, як відомо, теж шипинські… Сподіваємось, характер і праця, притаманні спортсменам та їхнім покровителям, ще надовго збережуть добрі боксерські традиції і шипинську звитягу, і ми ще порадіємо за перемогу Степана Грекула в літніх олімпійських іграх, що мають відбутися в Токіо 2021 року.

Людмила ЧЕРЕДАРИК, «Версії» 

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *