Буковина здобула «срібло»

Під керівництвом помаранчевої команди Чернівецька область за показниками соціального зростання здобула високе рейтингове місце в Україні – друге, випередивши значно потужніші за себе регіони.
Про це йшлося на прес-конференції, присвяченій підсумкам соціально-економічного розвитку Буковини, голів обох гілок влади – облдержадміністрації Володимира КУЛІША та обласної ради Івана ШИЛЕПНИЦЬКОГО.

– За цим показником – праця всіх: і моєї команди, і депутатського корпусу, малого, великого і середнього бізнесу, виробничників, працівників агропромислового комплексу, соціально-культурної сфери, всієї буковинської громади, – наголосив очільник виконавчої влади краю під час спілкування з представниками обласних та районних засобів масової інформації.

Володимир Куліш переконливо говорив, що це «правильна й ефективна політика крайової влади», де «порозуміння між гілками влади, в свою чергу, сприяло соціально-економічній і суспільно-політичній стабільності області».

Інтрига ж полягала в тому, що губернатор Буковини – голова Чернівецької обласної організації політичної партії «Наша Україна», а голова обласної ради – керівник виборчого штабу кандидата у президенти України Юлії Тимошенко. Однак і Куліш, і Шилепницький переконали присутніх у тому, що вони – приклад буковинської толерантності та виваженості.

Та, попри політику, Буковина все ж таки стала єдиною в Україні областю, де зафіксоване зростання сільськогосподарської продукції. «А ще в нас експорт перевершив імпорт», – наголосив Куліш.

З пошкоджених стихією 177 мостів залишилося відремонтувати лише 5. Протягом року, що минув, відновили найбільші 55 – від 40 до 80 метрів завдовжки.

Ще однією новиною очільники краю вразили присутніх: протягом трьох останніх місяців на Буковині народжуваність перевершила смертність. А дитяча смертність наблизилася до показника загальноєвропейського. Дай, Боже, як то кажуть, нашому теляті…

Нинішнього року крайова влада, за словами Куліша, зосередить увагу та зусилля на завершенні добудови шкіл, закладів охорони здоров’я, спортивних установ, подбає, щоби 80% дошкільнят області були охоплені дитячими садками, спробує винести за межі Чернівців протитуберкульозний диспансер, добудує газопроводи, реконструює аеропорт у контексті підготовки до «Євро 2012» та й зрештою надалі дбатиме про ріст економічного потенціалу області і добробуту буковинців, розвиватиме інфраструктуру і туристичну привабливість краю.

Голова облради наголосив на тому, що надходження до консолідованого бюджету від 2006 року збільшилися втричі. На думку п. Шилепницького, криза показала українцям, що потрібно структурно змінювати економіку.

Для прикладу він навів такі цифри. У СРСР доходи отримувалися від матеріального виробництва на 80%, а від послуг – на 20%. У нинішніх США дохід дає сфера послуг на 70% і матеріальне виробництво – лише на 30%.

«Ми кращі серед гірших, – по-філософськи зітхнув він. – Але криза – це процес світовий…»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *