Буковина вже має «Культурний ландшафт» і матиме Дім національностей

Асоціація етнічних громад «Культурний ландшафт», яка торік об’єднала національно-культурні товариства краю – вірмен, білорусів, азербайджанців, росіян, молдован, узбеків, корейців тощо, під час цьогорічної червневої зустрічі затвердила програму «Магістраль толерантності» з гармонізації міжетнічних та міжкультурних відносин і профілактики проявів ксенофобії, а також прийняла Декларацію про співпрацю національно-культурних товариств області з реалізації цієї програми.

Попередньо відбулося обговорення документів, які подані на розгляд обласної та міської рад.
Учасники зібрання проголосили гаслом своєї діяльності КУЛЬТУРУ МИРУ. До її втілення запрошуються всі етнічні громади, в тому числі українці.

Як пояснив В’ячеслав ІЛЬЮК, голова виконкому Асоціації «Культурний ландшафт» і член вищої ради Всеукраїнського об’єднання «Співдружність», під культурою миру розуміється світ без насильства й агресії. «А стати таким він зможе лише тоді, коли люди навчаться слухати й чути одне одного, визнаючи за опонентом право на свою, відмінну від їхньої власної, точки зору. Культура миру – це культура розв’язання конфліктів, спрямована на перехід від логіки сили й страху до етики ненасильства, до логіки розуму і взаємної поваги, це толерантність, взаєморозуміння й довіра. Зрештою, тільки на цьому має будуватися майбутнє людства: від культури миру через діалог культур до світу культур», – наголосив він.

Для реалізації цих завдань етнічні громади і об’єдналися. В недалекому майбутньому вони планують заснувати позашкільний навчальний заклад «Культурно-освітній центр національних меншин» і Чернівецький Дім Національностей на базі інвестиційного проекту ТОВ «Ренесанс» з реконструкції будинку на вул. Кобилянська, 51-53. Там прийматимуть культурних, громадських діячів і дипломатів.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *