Буковинцям слід звикати заощаджувати газ

images

Єдиний спосіб заощадити – зменшити споживання газу на 30%. Хоча цим не всі будуть задоволені.

На цьому під час прес-конференції наголосив Голова правління ПАТ «Чернівцігаз» Віктор Горда.

– Попередній досвід загострення газових відносин з РФ 2009 року показав, що зменшення споживання газу на 30% є цілком можливим для промислових підприємств, однак не для підприємств Теплокомуненерго. Заміна газових котелень на такі, що працюють на іншому виді палива, є нездійсненною в найближчыйій перспективі. Причиною тому є необхідність залучення значних капіталовкладень, а також обмаль часу для вироблення відповідної проектної документації та проведення ремонтно-монтажних робіт, – зазначив Горда.

Крім того, за словами керівника «Чернівцігазу», альтернативи традиційним енергоресурсам, таким як газ або нафта, в Україні поки що не існує. Конкуренцію їм можуть скласти хіба що споріднені за видом вуглеводні, а саме нетрадиційні енергоресурси, наприклад, сланцевий газ, промисловий видобуток якого дозволив США стати світовим лідером з видобутку енергоресурсів.

– На даний момент відмовитися від газу, замінивши якісь котельні чи структуру енергоспоживання – абсолютно нереально, – заявив Горда.

Натомість вижити в умовах «надзвичайного стану» в енергетиці цілком реально, якщо економно використовувати енергетичні ресурси. Як зазначив пан Віктор, 60% споживачів у Чернівецькій області користуються різними пільгами на газ, але при цьому вони зовсім не звикли заощаджувати природні ресурси.

– Скажімо, якщо споживач має 100%-ву пільгу, він обов’язково спалює весь обсяг газу, – каже Горда. – Замість того, щоб обслужити власний котел, наприклад, замінити його на більш ефективний, встановити нові вікна, стверджують, що отримують неякісний газ, поганий тиск. Потрібно починати з особистої економії».

Руслан КОЗЛОВ, «Версії»

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *