Бібліотека: Не книгами єдиними?!

Звична для нас класична публічна бібліотека – з довжелезними книжковими стінами із тисячами книг – нині схожа на старомодного динозавра, приреченого на вимирання. Адже в епоху електронних книг, мобільного зв’язку та цифрових колекцій звички і смаки користувачів бібліотек значно змінилися. Сучасні «читальні» зали слугують нині майданчиками для різноманітних культурних заходів: тут проводяться ігри, різного роду майстер-класи, концерти, поетичні вечори, виставки, вистави, показують кіно тощо.

А чим дивують буковинські бібліотеки своїх «примхливих» бібліофілів? Ви будете приємно здивовані, проте за останні два роки, окрім нових книжок, тут з’явився ще й… інтернет!

DSC_7389

– У фонді, мабуть, близько 80% літератури російською мовою, – каже Неля Морозова, бібліотекар читального залу Чернівецької центральної міської бібліотеки. – Раніше дітям було байдуже, якою мовою написані книжки, російською чи українською, а тепер російську у школах не вивчають… Дитина подивиться – це російською, я читати не буду… Українською ж книги виходять, але фінанси не дозволяють нам мати кілька екземплярів. І ці одиничні книги зачитують, вони рвуться від користування, а ми не можемо їх замінити…

Нещодавно у приміщенні Чернівецької центральної міської бібліотеки в рамках міжнародної програми «Бібліоміст» установили аж п’ять (!) комп’ютерів із доступом до Інтернету. Крім того, тут зробили ремонт. Гроші виділили з бюджету Чернівецької міської ради – загалом 47 тис. грн.

– Безкоштовний доступ до інтернету, соціальні мережі, пошук інформації, скайп, розмови з родичами… – відтепер і в нашій бібліотеці! – урочисто звітує Сергій Загорський, інженер-програміст центральної міської бібліотеки. – В цьому приміщенні 5 комп’ютерів, ще 10 – по філіях у місті…

– Завдяки програмі «Бібліоміст» фонду Білла і Мелінди Гейтс, інтернет-центри відкриті вже в 10 районах, крім Глибокої й Путили, – каже Марія Довгань, координатор міжрегіонального тренінгового центру, заступник директора з наукової роботи Чернівецької обласної бібліотеки. – Але ми сподіваємося, що цього року й ці два райони виграють гранти на відкриття інтернет-центрів. Крім того, в сільських бібліотеках також планується відкритя подібних центрів. За допомоги (7)вебкамер ми проводимо онлайнсемінари з районами, надаємо консультації по «Скайпу», інтернет-конференції  з обласними науковими бібліотеками інших регіонів (Кіровоградом, Хмельницьким, Івано-Франківськом). Селяни обмінюються інформацією про сорти яблук, рослини, саджанці, марки машин, мотоциклів, щось замовляють. Тобто, бібліотека перетворюється на своєрідний клуб дозвілля, де можна поспілкуватися, знайти однодумців, поділитися поглядами…

А ще у бібліотеках сподіваються, що комп’ютерна революція привабить до читальних залів школярів і студентів. Адже нині більшість з них приходять до бібліотек лише для того, аби… поставити штамп, що вони нічого бібліотеці не винні!

Ігор КОНСТАНТИНЮК, Любов КАФАНОВА, «Версії»

Завдяки програмі «Бібліоміст», яку фінансує фонд Білла і Мелінди Гейтс, у бібліотеках Буковини вже понад два роки можна не тільки читати книги й пресу, але й опанувати комп’ютер! Саме таким чином навчалася користуватися ним і Наталія БІЛОВА, голова Кіцманської районної організації товариства «Діти політв’язнів та репресованих». Через Буковинський міжрегіональний центр реабілітації інвалідів її направили до Чернівецької обласної бібліотеки на практику.

– Саме книгозбірня накопичує величезну кількість знань – історично важливих та сучасних надбань, – каже Наталія Володимирівна. – Людина з будь-якими інтересами та поглядами може знайти для себе корисний матеріал. Старше покоління звично користується бібліотекою. Але у сучасному світі швидкими темпами відбувається комп’ютеризація, і нам, старшим людям, опанувати новітні технології набагато складніше, ніж молоді. Та, завдяки бібліотеці, маємо змогу йти в ногу з сучасністю. Більше того, колектив бібліотеки допоміг мені створити сторінку в соціальній мережі, відкрити власний блог, де я викладаю свої думки.

Дехто вважає, що комп’ютерізація негативно вплине на «класичну» бібліотеку, – продовжує п. Білова. – З одного боку, дійсно, взяти книжку, потримати її в руках, погортати сторінки – розумне рішення. А з іншого – у нас так мало часу! І не завжди вдається знайти момент, щоби почитати. Тоді вмикаю комп’ютер і слухаю аудіокнигу. При цьому займаюся потрібною справою і водночас отримую знання.

А ще, завдяки бібліотеці, ділилася далі пані Наталія, час від часу проводимо різноманітні заходи. Наприклад, нещодавно влаштували бібліо-телеміст Кіцмань-Чернівці через програму «Скайп»: відбулася презентація книги «Реабілітовані історією». На зустріч був запрошений науковець, який упорядковував книгу, тож багато людей змогли почути його думку, не виїжджаючи до Кіцманя.

– Мої батьки були репресовані (9)і перебували у Норильському таборі далеко на Півночі, – розповідає п. Наталія. – Звідти вони привезли книгу: поезії Олександра Пушкіна, видану 1949-го року. Якщо уважно придивитися до сторінок, то помітно, що книга слугувала не тільки для читання. На деяких сторінках рівними рядками лягають відбитки цілих текстів! Таким чином люди передавали послання одне одному. А ще, гортаючи книгу, я відчуваю, що вона підтримувала дух нещасних. Бо навіть перебуваючи у засланні, люди вчилися, ділилися знаннями. У моєму збірнику всі ілюстрації до віршів не підписані. Але в таборі сиділи освічені люди: вони легенько олівцем попідписували, хто художник тієї чи іншої картини та їхні назви. Таким чином знання й поширювалися…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Якщо у тебе заболіла спина – можна читати лежачи! Міська бібліотека шведського міста Мальме

Відмовтеся від стереотипів: це – бібліотеки. Найбільш нетрадиційні бібліотеки світу

1

Курорт для книголюбів

Деякі люди навіть на відпочинку не можуть розлучитися з книгами. Ось для таких і створений готель під назвою «The Library Resort» в Таїланді. Головна його фішка – пристойна бібліотека, побудована просто поруч з басейном. Лежиш на шезлонгу під пальмами, читаєш книгу, час від часу підводишся, щоби взяти нову книгу або поплавати в теплій водичці.

3 

Книгообмін в телефонній будці

З розвитком мобільного зв’язку вуличні телефонні автомати стають все менш і менш необхідні людям. От у Нью-Йорку й вирішили перетворити їх на вуличні бібліотеки – центри обміну книгами між жителями сусідніх будинків.

вапьб 

Бібліотека в джунглях

Розкішні сучасні бібліотеки можуть розміщатися не тільки в центрі мегаполісів. От, наприклад, у колумбійському місті Медельїн бібліотека взагалі розташована в джунглях за межами міста. Вона стоїть на скелі і нагадує покинуте місто якоїсь давньої цивілізації.

5 

Фасад Публічної бібліотеки в Канзасі чудово ілюструє її вміст: він зроблений у вигляді полиці, заставленої книжками.

6 

Національна бібліотека Чехії

У Празі 2011-го відкрилася вельми значна для всієї Чехії будівля – Національна Бібліотека. Зовні вона схожа на величезний капелюшок мухомора, що «втомлено» осів на землю навколо ніжки.

7 

Нескінченна книгозбірня

Проект зіо створення Стокгольмської Громадської Бібліотеки, розроблений архітектором Олів’є Чарльзом, передбачає створення «нескінченної» стіни книг. У центральному атріумі цієї бібліотеки постане величезна стіна з полицями, заставленими книгами. Відвідувачі зможуть ходити по балконах-галереях, прокладених уздовж цієї стіни, і брати потрібні або вподобані книги. А для ефекту нескінченності по боках цієї стіни будуть установлені дзеркала

8 

Ромбокубооктаедр

Національна бібліотека Білорусі, розташована на в’їзді до Мінська, вже під час будівництва стала однією з визначних пам’яток міста. Будівля являє собою двадцятиповерховий ромбокубооктаедр висотою 72,6 метра і вагою 115 000 тонн. Щодня, від настання темряви і до 24.00 будівля підсвічується, причому колір і зображення змінюються щосекунди.
пылесос робот Керхер

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *