Батьки і діти: нові віяння


Підлітки з 14 років можуть самостійно звертатися по допомогу до юристів з питань позбавлення батьківських прав. Бо з серпня нинішнього року кожна дитина в Україні має право на безоплатну правничу допомогу.
Батьки зобов’язані піклуватися про своїх дітей. Але що робити, коли вони не виконують свої обов’язки щодо дитини або навіть шкодять їй? Тоді може постати питання про позбавлення батьківських прав. Як відбувається цей процес та як підлітку отримати допомогу юриста, розповідаємо далі.
Позбавлення батьківських прав – складна процедура. І це питання можна розвʼязати лише в судовому порядку.
Ініціювати розгляд у суді можуть як усиновлювачі, так і самі діти, якщо вони досягли 14 років. Однак без допомоги юриста розібратися в усіх законодавчих нюансах буде складно.
Тут слід зазначити, що в Україні кожна дитина може отримати допомогу юриста безоплатно. Для цього їй необхідно звернутися до системи безоплатної правничої допомоги.
Раніше, якщо дитина потребувала безоплатних послуг юриста чи адвоката для представництва її інтересів у суді, до системи БПД мав звернутися її законний представник. Та у справах про позбавлення батьківських прав батьки і є законними представниками дитини.
Утім із серпня цього року діти з 14 років отримали право самостійно звертатися по допомогу юриста чи адвоката з окремих питань, зокрема й щодо позбавлення батьківських прав.
Юристи вже отримали перші звернення від підлітків, які бажають позбавити батьківських прав своїх матір чи батька. Тож розглянемо процедуру на прикладі однієї з таких справ.
Шістнадцятирічний Ігор з Кропивницького проживає з бабусею, яка матеріально забезпечує та піклується про нього. Батько хлопця помер, а мати зловживає алкоголем і жодним чином не бере участі в житті хлопця. Щоб позбавити її батьківських прав, Ігор звернувся до системи БПД.
Загалом перелік випадків, коли батьків можуть позбавити батьківських прав, визначено в Сімейному кодексі України (ст. 164). Це можливо, якщо батьки:
• не забрали дитину з пологового будинку або з іншого закладу охорони здоров’я і протягом 6 місяців не виявляли щодо неї батьківського піклування;
• ухиляються від виконання своїх обов’язків щодо виховання дитини та/або забезпечення здобуття нею повної загальної середньої освіти;
• жорстоко поводяться з дитиною;
• є хронічними алкоголіками або наркоманами;
• вдаються до будь-яких видів експлуатації дитини, примушують її до жебракування та бродяжництва;
• засуджені за вчинення умисного кримінального правопорушення щодо дитини.
Кожна із зазначених причин потребує підтвердження. Тож у випадку Ігоря юристи допомогли зібрати доказову базу щодо невиконання матір’ю хлопця батьківських обов’язків і підготували позовну заяву до суду.
Оскільки в таких справах обов’язковою є участь представників органів опіки та піклування, фахівці додали до заяви висновок від установи про доцільність позбавлення матері Ігоря батьківських прав.
Варто зазначити, що позбавлення батьківських прав не звільняє від обов’язку утримувати дитину до досягнення нею повноліття. Тож у позовній заяві юристи зазначили й вимогу щодо стягнення з матері хлопця аліментів.

Як дитині звернутися до системи БПД

Отримати правничу допомогу можна у найближчому бюро правничої допомоги: https://bit.ly/bpd_buro.
Або скористатися одним з дистанційних сервісів системи:
• контактний центр системи БПД: 0 800 213 103 (дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні)
• зателефонувати з Telegram: https://t.me/+380677213103
• написати юристу в Telegram: https://t.me/LegalAidUkraineBot

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *