Бактерії – до дошки!

Напевно, всі чули, що дерев’яні кухонні дошки небезпечні для здоров’я. Такої думки дотримуються деякі спеціалісти з гігієни, закликаючи «прописати» на кухні виключно пластикове начиння. Їхній аргумент – у щілинах, які з часом з’являються в дерев’яному посуді та дошках, розмножуються бактерії.
Натомість американським мікробіологам удалося з’ясувати, що дошки з дерева вбивають шкідливі харчові бактерії, коли на пластикових паразити почуваються безпечно і комфортно.
Під час експерименту пластикові та дерев’яні дошки «заражали» бактеріями, які живуть у сирій рибі, м’ясі, овочах, морепродуктах, молоці. Як не дивно, але 99,9% сальмонел, листерій, кишкових паличок на дерев’яних дошках гинули за перші 3 хв, а на пластикових не зникла жодна. Потім дошки залишили у кімнаті на ніч. Ранком на дерев’яних дошках не було жодної бактерії, тоді як на пластикових.. утричі побільшало!
Проте це не означає, що про гігієну треба забути, кажуть мікробіологи. Слід добре мити дерев’яні дошки гарячою водою з миючими засобами, витирати насухо і використовувати окремі дошки для овочів і м’яса.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *