Фізика майбутнього

До 2050-го ми позбудемося раку і збільшимо тривалість життя до 200 років

Повна комп’ютеризація Всесвіту, космічні подорожі, вивчення міжгалактичного простору, розвиток штучного інтелекту, збільшення життя до…200 років. Усе це – не фантастика, а наукові прогнози Мічіо Кайку, автора книги «Фізика майбутнього», яку цими днями презентували в Чернівцях для вчителів краю!    

Автор досліджує, як три великі наукові революції – квантова механіка, біогенетика й штучний інтелект – за останні сто років кардинально змінили світ і вибудовують наше життя у ХХІ столітті. Майбутнє він змальовує у проміжку до 2100 року, але  це не його фантазії. Бо книга базується на інтерв’ю з-понад 300 провідними науковцями світу. Головні спостереження ведуться за науковими розробками й технологічними втіленнями провідних лабораторій світу.

_dsc0011

Видавець книги «Фізика майбутньго».

– «Фізика майбутнього» – це книга, що надихає, – каже Михайло КОМАРНИЦЬКИЙ, директор львівського видавництва «Літопис», кандидат фізико-математичних наук. – Вона про те, як наука вплине на долю людства і наше повсякденне життя вже у нинішньому столітті. Книга отримала гран-прі Форуму видавців 2013 року. Феномен Мічіо Кайку і власне цієї книги полягає в тому, що він вміє в доступній, але не примітивній формі донести до нефахівців найновіші досягнення, які є в фізиці, біології, генетиці тощо. І пояснити, які тенденції існують в розвитку тих чи інших інновацій та як вони впливають на щоденне життя людей.

Мічіо Кайку: – Коли я був дитиною, два враження допомогли мені стати таким, яким я є нині, і породили дві пристрасті, що великою мірою ви­значили все моє життя. Отже, ціле життя мене інтригували дві пристрасті: бажання зібрати всі фізичні закони Всесвіту у єдиній цілісній теорії і бажання побачити майбутнє. Зрештою, я зрозумів, що ці дві пристрасті, по суті, взаємозв’язані. Ключ до розуміння майбутнього – фунда­ментальні закони природи, які треба застосувати до винаходів, при­строїв і методів лікування, що змінять нашу цивілізацію в близькому й далекому майбутньому...»  

– Твердження про те, що буде у майбутньому, у найближчі 20-30 років можуть спричинити – і таки спричиняють – скепсис, – продовжує видавець. – Є різні спроби описати майбутнє. Візьмемо, до прикладу, книжку Жуля Верна «Париж у ХХІ столітті», написану ще 1863 року. У ній письменник передбачив, що в середині ХХ століття в Парижі будуть хмарочоси, телебачення, телефони, комп’ютери тощо. Та на відміну від книжок, які пишуть письменники-фантасти, «Фізика майбутнього» ґрунтується на інтерв’ю з науковцями, Коли Мічіо Кайку готував телевізійні програми, то відвідував їх особисто, приїжджав до лабораторій, вів з ними бесіди.

Перелік цих учених знайдете на перших сторінках книги. Та чи не найважливіше, що всі пристрої, про які йдеться у книзі, вже існують. Вони реальні й працюють у лабораторіях. Вочевидь, через 10, 15, 20 років вони підуть до серійного виробництва, – захоплено додає пан Комарницький. – Дуже важливо, що все це написано науковцем, який розуміє фундаментальні закони фізики.

Світ потребуватиме фізиків, хіміків, біологів і математиків.

Мічіо Кайку пише, що ми повинні розуміти: прогноз на 100 років не є простим. Тому він поділяє наше майбутнє на три періоди: до 2030 року, до 2050 року та від 2050 до 2100-го року.

Кор.: – Зрозуміло, що нас із вами цікавить найближче  майбутнє: які саме технології змінять наше життя бодай до 30-го року?

– Ключова думка Мічіо Кайку така: наше майбутнє в наступних 10, 15, 30 років визначатиме комбінація біотехнологій, нанотехнологій і штучного інтелекту. До 2020 року комп’ютери будуть скрізь. У книзі є надзвичайно цікавий розділ про робототехніку. Ви не повірите, але Кайку стверджує, що до 2050 року така хвороба як рак зникне, а людина житиме до 200 років. Для цього у світі наразі реалізуються два великих проекти. «Геном людини» дав нам змогу визначити генетичний склад homo sapiens.

Другий проект – «Геном раку» – почався ще 2005 року і має завершитися у 2014-му. Головна його ідея полягає в тому, щоби проаналізувати всі типи раку, яких налічується понад 100, на генетичному рівні та з’ясувати, які гени відповідають за той чи інший вид. А потім визначити ефективні ліки. Клінічні дослідження завершать програму. До слова,  біологія має перетворитися на інформаційну науку.

А ще Мічіо Кайку прогнозує, що ми не лише літатимемо на зорельотах до зірок, а й підніматимемося в Космос космічними ліфтами. У розділі, присвяченому нанотехнологіям, йдеться про те, що вчені наразі працюють із наночастинками, які запускають у кров. А вже ті шукають в організмі хворі клітини і вбивають їх – саме таким чином людей у майбутньому лікуватимуть від різних недуг. – Останній розділ, на мою думку, найцікавіший, – зізнається п. Михайло. – У ньому йдеться про багатство. Кайку пише про те, що у майбутньому ті країни, будуть успішними та багатими, де дбатимуть про освіту й науку та плекатимуть їх. Отже, наступних 10-15 років у суспільстві будуть затребувані фізики, хіміки, біологи та математики.

_dsc0033_

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Наприкінці зустрічі всі присутні вчителі змогли отримати книгу Мічіо Кайку безкоштовно.

 Лідія КИРИЛЮК, «Версії»

rKAR3oR1Cko 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Довідка Мічіо Кайку – американський, японського походження, науковець у галузі теоретичної фізики та екології. Обіймає посаду професора теоретичної фізики у міському коледжі та університеті міста Нью-Йорк. У 21 рік закінчив Гарвардський університет і почав працювати в лабораторії Берклі. 26-річним він вже читав лекції в Прінстонському університеті.

Автор дев’яти науково-популярних книг, чотири з яких  – «Візії: як наука змінить світ у ХХІ столітті», «Гіперпростір», «Фізика неможливого», «Фізика майбутнього» – уже стали світовими бестселерами й перекладені багатьма мовами світу, в тому числі українською. Ведучий численних наукових програм на телеканалах BBC-TV, Discovery і Science і щотижневих програми на радіо, присвячених визначним винаходам і відкриттям, він має глядачів і слухачів у 130 містах США, знімається в документальних фільмах, виступає з лекціями у багатьох країнах світу, в тому числі й в Україні.

50137-1u

Цитати з книги:

  • Людський мозок не можна запустити в масове виробництво. Техніку можна виготовляти масово й продавати тоннами, а от людський мозок – ні, і це означає, що здоровий глузд буде валютою майбутнього.
  •  За останні кілька десятиріч накопичено більше наукового знання, ніж за всю історію людства.
  • ü  Держави, які володіють багатими природними ресурсами, але не розуміють особливостей сучасної економіки, в майбутньому можуть скотитися у бідність.
  •  На зміну телеконференціям прийде «телеприсутність» – у ваших окулярах чи контактних лінзах з’являтимуться тривимірні зображення тієї чи іншої людини та зв’язок із нею.
  • У майбутньому вам не доведеться тягати за собою комп’ютер, оскільки все навколо вас – стіни, картини й меблі – зможе під’єднати вас до інтернету, навіть, якщо ви в поїзді чи в автомобілі.
  • Якщо ви студент і пропустили лекцію, то зможете завантажувати й слухати лекції, які читатимуть віртуальні професори. За допомогою телеприсутності перед вами з’явиться образ якогось реального професора, який відповість на всі ваші запитання. У контактній лінзі ви також зможете побачити різні досліди, відеоматеріали тощо.
  • Якщо ви солдат, то спеціальні окуляри й навушники дадуть вам усю найновішу інформацію, карти, дислокацію сил противника, напрям вогню, вказівки до керівництва тощо. Під час бою, коли кулі свистітимуть у всіх напрямках, ви зможете бачити крізь перешкоди й знати позиції противника, оскільки їхню дислокацію визначатимуть безпілотні літальні апарати.
  • Якщо ви хірург і робитемете термінову складну операцію, то зможете бачити через тіло, що відбувається всередині пацієнта за допомоги портативних магнітно-резонансних томографів, а також матимете всю історію хвороби й відеозаписи попередніх операцій.
  • Якщо вам знадобляться дані якогось спортсмена чи будь-яка інформація про спорт, то й ця інформація миттєво з’явиться у вашій контактній лінзі.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *