14 грудня – День вшанування ліквідаторів аварії на ЧАЕС

Меморіальний Комплекс жертвам Чорнобильської трагедії у Києві. Фото Ігоря Гурчика

14 грудня в Україні відзначається День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Указ N 945/2006 про установу цієї пам’ятної дати підписаний Президентом 10 листопада 2006 року.
26 квітня – Міжнародний день пам’яті жертв радіаційних аварій і катастроф, а 14 грудня вибрано для вшановування учасників ліквідації. 30 листопада 1986 р. було закінчено будівництво саркофага над зруйнованим четвертим енергоблоком Чорнобильської АЕС, а 14 грудня в газеті «Правда» надруковано повідомлення про те, що держкомісією був прийнятий в експлуатацію комплекс захисних споруд.
У ліквідації катастрофи на ЧАЕС брали участь більше 650000 людей з усього Радянського Союзу, з яких більше половини представляли тодішню УРСР.

Чорнобиль, 9.05.2008 , С.П. Красильников - у центрі. Фото І. Гурчика

Звертаємось до кожного Чорнобильця і пересічного громадянина України вшанувати пам’ять померлих ліквідаторів, яких більше 160 тисяч. 14 грудня 2011 року запалимо свічку  на підвіконні в пам’ять про тих, хто віддав своє життя, рятуючи народ України у далекому 1986 році, закривши жерло зруйнованого 4-го енергоблоку та побудувавши об’єкт ” Саркофаг” на Чорнобильській АЕС, аналогу виконання таких робіт  у такій стислий час не має у світі.

Із звертання Сергія Красильникова, голови Спілки інвалідів Чорнобиля Святошинського району м. Києва, інваліда I-ї групи, якого паралізовано після інсульту.

 

Ми висловлювати щирі слова вдячності всім ліквідаторам за їх героїзм, мужність і самопожертву. Наша повага і шана тим, хто щодня бореться із страшними хворобами та наслідками, які викликані катастрофою. Чорнобиль для нас ніколи не стане минулим. Величний подвиг здійснили всі, хто брав участь у ліквідації наслідків вибуху на четвертому енергоблоці атомної станції.

Тетяна Стрільчик

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *