Звідки прилетів синій птах? або Про найкращу в Україні Чернівецьку філармонію

 

 

31 січня чернівецькі шанувальники музики поділилися, умовно кажучи, на 2 партії: на тих, що пішли на концерт Марії Максакової і тих, що не пішли. Як відому, талановиту співачку і гарну жінку її ніхто не заперечував. Чому пішли – зрозуміло. Цікавіше – чому не пішли.

Серед аргументів було:

«Я вже був (була)  колись на її концерті», – тут навіть і казати нічого.

«Це ж вона не сама співала, замість неї діти працювали». І отут дозволю собі повторити те, що відповідала в тих розмовах

Марія Петрівна Максакова раз за разом приїжджає до Чернівців, бо відчуває себе дотичною до цього місця – у пам’ять про людину, яка народилася й виросла в Чернівцях і понесла дарунок долі – чарівний голос, неабиякий драматичний талант, ще й талант антрепренера – звідси, з Чернівців у широкий світі – в історію музичної культури. Йдеться про Максиміліана Карловича Максакова. Якщо говорити про родинні зв’язки – він був першим чоловіком її бабусі, теж  Марії Петрівни, народної артистки СРСР Максакової. Це від нього вже третє покоління жінок Максакових носять це прізвище.

Декому, навіть за такого родинного пієтету, було б достатньо виступити разочок з концертом. Та Марія Максакова заснувала благодійний фонд і підтримує його коштами, турботами. Серед тих, що виступили на нинішньому концерті, четверо студентів Чернівецького училища мистецтв Даніела Паламарюк, Юлія Созанська, Еріка Черкез і юний кларнетист Юрій Фріз. Молоді музиканти отримали можливість виступити з симфонічним оркестром. Я пішла б на цей концерт лише заради цього. Але, як бонус усім шанувальникам музики – з самим академічним симфонічним оркестром включно – Марія Петрівна привезла на цей концерт диво-дівчинку з Києва, 9-річну піаністку Амелію Плошко. Такого я ще не бачила й не чула – і мабуть, усі погодяться з цим. Ви би бачили, як по дорослому вона спілкується – інакше не скажеш – із роялем: який звук, яка філігранна техніка цих ще маленьких, але по-дорослому сильних ручок!

Ви ще сумніваєтеся, що на цей концерт варто було піти?

Думаю, що й голова ОДА Сергій Осачук,  і голова облради Іван Мунтян не пошкодували, що пішли того вечора до філармонії. Думаю, їм обом було приємно, коли відомий київський журналіст-телеведучий Костянтин Дорошенко сказав, що вважає за честь стояти на цій сцені, бо Чернівецька філармонія вважається в Україні однією з найкращих.

Лариса ХОМИЧ, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *