«Захарецький Гарчик» – ваш найкращий вікенд

garcik-2010

З 24 по 26 вересня у Підзахаричах на Путильщині відбудеться X фольклорно-етнографічний гуцульський фестиваль-ярмарок «Захарецький Гарчик».

З історії свята:

Жителів села Підзахаричі Путильського району Чернівецької області здавна жартома називають «гарчиками», бо добре вже їм удається гуслити молоко в гарчику (бондарській посудині), яке колись носили на продаж до Вижниці. До того ж мешканці села жартівливі, кмітливі та мають веселу вдачу, а в роботі не лінуються і підбадьорюють себе власними гуморесками та примовками.

В селі працюють аж 5 музеїв народних ремесел, родинні школи мистецтв, музей етнографії та ремісництва Гуцульщини, народний етнографічний колектив «Черемош». Тут збережені автентичні народні традиції, справляються колоритні гуцульські весілля, тут історія гуцульського роду пізнається не лише за підручниками, та музейними експонатами а через безпосередню участь у виготовленні ремісницьких виробів власноруч. Не дивно, що саме в цьому краї 2001-го народився фольклорно-етнографічний фестиваль-ярмарок «Захарецький Гарчик».

Поєднати корисне з приємним

Фестиваль розпочнеться з конференцій та круглих столів, де питання реформ та розвитку села обговорюватимуть українські, німецькі та американські науковці. Далі – більше розваг і творчості.

25-26 вересня: творчі майстерні з малярства та декоративно-ужиткового мистецтва, а також ноу-хау – ленд-арт, мистецтво землі: вироби з каменю, води, піску, листя та квітів.

Усі охочі зможуть безкоштовно взяти участь у культурологічних імпрезах, екскурсіях до музеїв, а також у зустрічах та спілкуванні з господарями приватних садиб.

26 вересня: головний фестивальний день, який готує справжній емоційний вибух для усіх, хто не полінується і відвідає «Гарчик»:

– майстер-класи з народних промислів,
– виставка-продаж екологічно чистої продукції місцевих виробників харчового та ужиткового ряду,
– парад народних строїв,
– ярмарок туристичних пропозицій краю,
– виступи фольклорно-етнографічних колективів,
– конкурси,
– забави (матимете змогу прокатитися на бричках і взяти участь у захопливих змаганнях),
– дегустація традиційних гуцульських страв та напоїв (смаковинки від «Кофички», дегустація екологічно чистої продукції від місцевих підприємців, корчма «У діда Захарія»),
– експозиція «Екологічний вернісаж»,
– фотовиставки.

І все це підкріплене неперевершеним гостинним колоритом!

P.S.: Для усіх щирих та небайдужих до чужого горя людей нагадуємо: ви зможете з рук у руки підтримати потерпілих від зсуву мешканців села Хорови Підзахаричівської сільради.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *