Вино, бринза, враження – усе з Хотина

Хотинська фортеця
Хотинська фортеця

У другій половині ХХ століття дорослі їздили до Хотина за вином та бринзою, а діти, – щоби погасати мурами старовинної фортеці. Сьогодні ж древнє місто на Дністрі поволі перетворюється на туристичну Мекку. Принаймні, у травні щодня унікальну фортифікаційну споруду відвідувало по півтори тисячі людей

Чого хоче жінка, того хоче Бог. Вислів, можливо, трохи й жартівливий, але у випадку Людмили ПАСТУХ, директора державного історико-архітектурного заповідника «Хотинська фортеця», справедливий. Бо саме її неймовірними зусиллями та стараннями за допомоги влади та громадськості, в тому числі європейської, розпочалося відродження одного із семи визначних чудес України.

Порівняймо лише цифри: 2001 року древній Хотин та його фортецю відвідали 12 тис. туристів. А від початку нинішнього року тут побувало вже понад 100 тис. відвідувачів. І тільки за першу декаду травня – 15 тисяч! Промовиста статистика засвідчує: на хотинчан чекає велике майбутнє.

Тож саме з метою активізації участі мешканців міста в розвитку туристичної індустрії, у Хотині відбулися громадські слухання на тему: «Підвищення туристичної привабливості Хотинщини». Їхнім ініціатором і організатором стали працівники проекту транскордонного співробітництва «Розробка інтегрального туристичного продукту для розвитку культурного туризму на Буковині», який реалізується за фінансової підтримки Європейського Союзу та програми TACIS CBC «Україна – Румунія».

Як відомо, проект діятиме протягом двох років і на нього вже виділено майже 702 тис. євро. Минув лише рік, а фортецю вже зараз не впізнати.

– Зрештою, і не дивно, – наголосив у своєму виступі Ярослав КИРПУШКО, головний консультант проекту, – бо таких фортифікаційних споруд, як наша Хотинська фортеця, в Європі збереглося зовсім небагато. І для того, щоби вона стала привабливим для гостей місцем, потрібно лише повідомити про неї.

Утім, цього все ж таки замало, бо сучасний турист хоче комфорту і розваг. А це – якісні готельні та ресторанні послуги, зручні дороги і транспорт, продумана до дрібниць індустрія дозвілля та відпочинку вкупі з оздоровленням та фізичною культурою. Про все це і йшлося на громадських слуханнях. А в недалекому майбутньому в Хотині розпочнеться будівництво причалу, що підштовхне до більш активного розвитку водного туризму. Про це повідомив заступник голови Хотинської РДА Анатолій СУХАР.

Уже зараз закладається біля фортеці на березі Дністра нове будівництво – готельний комплекс «Фортеця гетьманів». Але саме це і насторожило голову військово-історичного товариства любителів фортифікації з Кам’янця-Подільського Ігоря Данилова. Адже готель закладається саме там, де під час бойових дій розташовувалися найбільш активні вогневі рубежі.

Тому спочатку сюди потрібно було запросити археологів, щоби ті, принаймні, накопали військового антикваріату, який прикрасив би в майбутньому двір та зали фортеці, а, можливо, й панораму бою. Адже про її відтворення теж йшлося на слуханнях. Пан Данилов порадив також подумати над створенням на території фортеці чинної експозицію метальної техніки від метальних пристроїв епохи імператора Траяна до сучасної артилерії. Бо такої колекції, як у Хотині, на думку Данилова, немає більше ніде.

До речі, у липні цього року для туристів гостинно відчинить двері стрілецький тир, але не звичайний, а історичний, де можна буде постріляти з луків та арбалетів, одягнувшись при цьому в костюми тієї далекої епохи. Його облаштовує Ігор Данилов з колегою із Кам’янця-Подільського Дмитром Яровим.

– Я дуже люблю Хотин, – зізнався останній. – Коли був школяриком, мої батьки в суботу завжди приїжджали сюди, щоби купити вино і бринзу. І доки вони були зайняті своїми справами, я гасав фортецею, уявляючи себе воїном легендарного Сагайдачного. Щасливі миті!

Утім, дорослі полюбляють казки та ігри не менше за дітей. Недарма ж Ігор Данилов започаткував у Кам’янці ще наприкінці минулого століття лицарські турніри та вечірки, які користуються шаленим попитом. І подібною стилізацією захоплюються не тільки туристи. У такий спосіб уже відбулося чимало корпоративів. Незвичне емоційно-екзальтоване свято замовляють колективи з Києва, Дніпра, Запоріжжя тощо.

Тож уперед, Хотин!

Людмила ЧЕРЕДАРИК, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *