Світлій пам’яті ТАМАРИ ПОКОТИЛО напередодні 40-го особливого дня поминання

31 жовтня 2021 року відійшла у вічність видатна художниця монументального та декоративно-ужиткового мистецтва, членкиня НСХУ, лауреатка обласної літературно-мистецької премії ім. С. Воробкевича, премії ім. О. Кобилянської, обласної мистецької премії ім. О. Киселиці – Покотило Тамара Володимирівна.

У фондах музею творчість мисткині репрезентують понад 30 робіт

У фондах Чернівецького обласного художнього музею творчість Тамари Покотило репрезентують понад 30 різноманітних за технікою виконання робіт: гобелен, батик, монотипія, аплікація, колаж, ескізи монументальних композицій. Про це  на початку нинішнього 2021-го написала на офіційній Facebook-сторінці музею завідувачка відділу науково-освітньої роботи ЧХМ Лариси Курущак. Не минуло і року, як як ми вже поминаємо талановиту мисткиню.

Ковчег праведного Ноя. Холодний батик, шовк

 

По закінченні Львівського інституту прикладного та декоративного мистецтва Тамара Покотило від 1974 року жила в Чернівцях. Мисткиня працювала в галузі художнього текстилю та монументального мистецтва й активно долучалась до участі у всеукраїнських і всесоюзних (з 1975) та закордонних (з 1988) виставках. У Чернівцях у роки активного творчого життя художниця провела низку персональних виставок, зокрема у центрі культури «Вернісаж» (1989, 2019), в редакції газети «Буковинське віче», у Чернівецькій обласній державній адміністрації.

Козак Мамай. Холодний батик, шовк, розпис.

 

1989 року Чернівецькою обласною організацією спілки художників України був виданий каталог «Тамара Покотило. Художній текстиль, графіка» (до переліку увійшло біля 80-ти робіт, створених починаючи від 1977 року). У вступній статті до каталогу відома мистецтвознавиця Тетяна Дугаєва грунтовно проаналізувала творчу діяльність мисткині. Іншу публікацію дослідниці «Нові грані таланту Тамари Покотило» можна прочитати у газеті «Буковинське малярство»- 2002-2003.

Холодний батик, колаж.

 

У художньому музеї є низка чудових творів художниці в техніці батик. Крім того, твори Тамари Покотило зберігаються в краєзнавчих музеях у Чернівцях і в рідному місті Лубни Полтавської області, в багатьох приватних колекціях.

Фото: facebook.com/CZVfvfq/

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *